JelenHaz
Hétfõ, 2019. július 22., 12.41
Jó útra térni nehéz

De legalább életben maradnak

De legalább életben maradnak
De legalább életben maradnak

Ma felavatták a vajdahunyadi éjjeli menhelyet, amely az egyetlen ilyen jellegű létesítmény Hunyad megyében.

A hajdani laktanya egyik épületét újítottuk fel e célra a munkaügyi minisztérium, illetve az önkormányzat támogatásával, összesen 900 ezer lejből – mutatott a frissen átadott ingatlanra Ilaşcu Mirela, a vajdahunyadi önkormányzat szociális osztályának vezetője.

A csernaparti városban 2005-ben nyílt meg az első éjjeli menhely. Mára azonban kinőttük ezt az épületet, hiszen télen túl kevésnek bizonyul az itt rendelkezésre álló 20 ágy – mondja Genica Berbeniţă, a menhely vezetője. Az intézmény új otthonában 20 darab 2-3 ágyas hálószoba került átadásra. A menhelyre érkezőket már az épület előterében fogadják, fertőtlenítő fürdőt, tiszta ruhát biztosítva számukra. Innen továbblépve aztán sor kerül a személy beazonosítására, s amennyiben szükség van rá a hiányzó személyazonossági iratok pótlási folyamatának beindítására. Az ide kerülő egyének 90%-a semmiféle irattal sem rendelkezik. Sokuk ki sem várja, hogy új iratokkal lássuk el őket. Van azonban, aki kiüli a menhelyen a maximálisan megengedett három hónapos időszakot, és ezt követően rendezett iratokkal és a munkatársaink által kijárt szociális segély birtokában távozik – mondja az intézményvezető. Állítása szerint azonban a menhelyi támasz révén az idekerülőknek alig 10-15%-a „tér a jó útra”. Ezek többnyire olyan értelmiségiek, vagy a középosztályhoz tartozó egyének, akik életük során megbotlottak és nem sikerült önerőből visszakerülni a rendes vágányra. Voltak már itt nálunk mérnökök, tanárok, sőt egy hajdanában jól menő ügyvéd is. Ezeknek az emberek általában egy kis segítséggel sikerül talpra állniuk. Aki azonban már beleszületett az utcai életbe, azoknak nagyon kicsi az esélyük a rendezett életre – véli az intézményvezető. Természetesen vannak pozitív kivételek, és épp ezek reményében, a hajléktalanszálló 10 alkalmazottja – szociális tanácsadók, egészségügyi nővérek, pszichológusok, orvosok, szociológusok – igyekeznek maximális esélyt adni minden ide betévedő személynek. Többségüket a rendőrség hozza be, személyazonossági iratok hiánya miatt, télen azonban a fagy minden rendőri razziát lepipálva tucatjával „tereli” a hajléktalanokat a menhelyre.

Egy-egy személy napi ellátása 113 lejbe kerül. Ezt a régi menhelyen az önkormányzat állta. Az új épülettel azonban egy éves „kegyelmi időt” is kapott az intézmény a munkaügyi minisztériumtól, így idén júniustól, 12 hónapig a tárca biztosítja az intézmény fenntartását. Azután szintén az önkormányzat támogatására szorulunk – mondja Genica Berbeniţă, sokatmondóan pillantva a menhely avatásán jelen lévő polgármesterre, Nicolae Schiaura, aki az intézményvezető állítása szerint már három éve kitartóan támogatja a menhelyet.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Szövérdfi- Szép Zoltán / Szerda, 2008. május 28., 17.19 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ettől ember az ember, vagy kéne legyen. A gyengét nem hagyja meghalni, hanem megpróbálja talpra állítani.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'