MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 08.29

Délbánátiak Budapesten

Délbánátiak Budapesten
Délbánátiak Budapesten

December 16-án a budapesti Polgárok Háza meghívására a resicabányai Platanus Egyesület, a Székely Zsolt által vezetett Hóvirág Daloskör és a temesvári Bokréta néptáncegyüttes, Szabó Ferenc irányításával Dél-Bánság szórvány magyarsága mutatkozott be népdallal, néptánccal, néprajzzal, népviselettel és helytörténettel.

A rendezvényt Nagy Péter kulturális alelnök eszközölte ki Palatinus Szabolcs budapesti barátunk közbejárásával.

A nagyszámú érdeklődő megtekintette a fotókiállítást az 1900-as évek dél-bánsági nép- és polgári viseletéről Bálint Erzsébet, a Platanus Egyesület elnöke bemutatásában, majd az évszázados resicabányai iparról Tóth János beszélt. A Bánság néprajzát Szekernyés János temesvári helytörténész ismertette.

Az est második része a nagyteremben folytatódott. Beszédet mondtak a bánsági szórvány helyzetről Nagy Péter kulturális alelnök és Toró T. Tibor az EMNT részéről. A bánsági írókat Makay Botond nyugdíjas lelkész mutatta be, a Hóvirág daloskör népdalokkal jelentkezett és egy betlehemes jelenettel, a bokrétások pedig, a közönség nagy örömére, citerás számokkal és néptánccal.

Zárószámként mindenki a színpadon (még a Szolnokról érkezett Tiszavirág csoportbeli barátaink is) közösen, a közönséget is bekapcsolva énekelte a Mennyből az angyalt, a székely és a magyar himnuszt.

Az est bánsági étel-italkóstolóval fejeződött be.

Másnap a házigazdák városnézéssel kedveskedtek a romániai küldöttségnek, ebben szerepelt mindenki nagy örömére az Országház, ahol a Szent Koronát is megtekinthettük.

Tóth János


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Vero / Vasárnap, 2013. szeptember 01., 18.08 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

saya belum pernah maueklkan backup. Tapi bila membaca artikel ini sepertinya memang penting. Terima kasih atas infonya, nanti akan saya coba terapkan. Great Posting !
Hozzászólt: Ekaterina / Péntek, 2013. augusztus 30., 15.24 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

untuk bro semua mau tanya ni?????maaf klo mau jd anggota sairta jakarta bgmn y bro?????sorry ni skli lg bro an sis????????tlg blsana y bro an sis .thnks an have you a nice day all see you
Hozzászólt: Dada / Péntek, 2013. augusztus 30., 00.33 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Hola ! gracias por psrtaae por mi blog ! gracias a que me encontraste, yo pude encontrarte a ti y a estas ilustraciones que haces que me han robado el corazon! : )besos!Maru

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'