MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 09.13

Délvidéki és bánsági magyarok, ha találkoznak…

Délvidéki és bánsági magyarok, ha találkoznak…
Délvidéki és bánsági magyarok, ha találkoznak…

…akkor nagy magyar bált csapnak! Ez történt november 21-én, Krassó-Szörény megye székhelyén is, több mint 150 fő részvételével. Resicabányán lépett fel ugyanis a Templom és Iskola Szórvány Egyesület meghívására a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület néptáncegyüttese és a nagykikindai Róna tánccsoport, míg a talpalávalót a Virradó népi zenekar húzta, illetve Szilágyi Ádám resicabányai önkéntes biztosította.

A néptáncegyüttesek bemutatója során nemcsak a dél-alföldi zenével és táncokkal ismerkedhetett meg a resicai közönség, hanem a táncosokon megcsodálhatta a hagyományos, gazdagon díszített délvidéki népviseletet is. Majd Tápai Róbert Nagykikindáról és Virág Bene Klára, a verseciek vezetője néhány szóban bemutatta hagyományőrző munkájukat.

A bál tánctanítással egybekötött táncházzal folytatódott, amihez a fiatalok és a „régebb óta fiatalok” is lelkesen csatlakoztak. Majd a táncban kissé megfáradt resicai közönség finom szilágysági töltött káposztából és egy kis rékási borból meríthetett erőt az újabb csárdásra.

A resicai magyar bál nem csupán magyar zenére való kulturált szórakozásra teremtett kiváló alkalmat – amire igen nagy igény mutatkozott a helyi magyar közösség részéről, hiszen a belépőjegyeket néhány nap alatt elkapkodták. Tehát nemcsak a mulatozásról szólt az este, hanem a bánsági és délvidéki magyarok közötti ismerkedésről, kapcsolatépítésről, a fiatalok barátkozásáról. Példának okáért a bánsági magyar fiatalok kortársi kapcsolataikban már sokkal inkább a román nyelvet használják, itt azonban anyanyelvük volt a közös nyelv, amelyen meg tudták egymást érteni a verseci és nagykikindai fiatalokkal. Így hatványozottan volt jelen a bálon a hagyományőrzés és nyelvápolás.

Köszönjük önkénteseinknek és támogatóinknak, a Bethlen Gábor Alapnak a segítséget, továbbá külön köszönettel tartozunk Bajkó Károlynak, akinek szervező munkája nélkül ez az est nem jöhetett volna létre!

Köszönjük önkénteseinknek és támogatóinknak a segítséget, továbbá külön köszönettel tartozunk Bajkó Károlynak, aki az Erdélyi Hagyományokért Egyesületen keresztül, a Híd a Szórványban című pályázat révén, a resicabányai Templom és Iskola Szórvány Egyesülettel együttműködve szervezte meg ezt a felejthetetlen magyar bált!

Reméljük, hogy az újdonsült kapcsolatok gyümölcsözőek lesznek, és még számos hasonlóan jó hangulatú közös programmal tudjuk a magyar identitást erősíteni a Versec–Nagykikinda–Resicabánya tengelyen!

 

Kovács Ágnes


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'