JelenHaz
Kedd, 2019. június 25., 13.03

Dercze Ferencet küldöttség köszöntötte

Dercze Ferencet küldöttség köszöntötte
Dercze Ferencet küldöttség köszöntötte

87. születésnapján Resicabánya magyarságának nagy öregjét, Dercze Ferencet az RMDSZ küldöttsége köszöntötte, aki Karánsebesen, 1922.május 9-én született, s akinek a hosszú élet során több alkalommal is volt emlékezetes – néha kellemetlen – születésnapja.

A resicabányai magyarság Feri bácsija 1944. május 9-én egy veszprémi bombázás alkalmával sebesült meg, majd szintén születésnapján esett amerikai hadifogságba, majd – „születésnapi ajándékként” esztendő múltán szovjet hadifogságba. Emlékezetes születésnap címmel a Délnyugatban folytatásokban 1995-ben meséli el élete május kilencedikéit. 

Az Európa Napján meglátogatott Dercze Ferenc a resicabányai magyar művelődés kiemelkedő alakjaként nem csupán kultúrházigazgató volt a múlt rendszer kezdetén, de magyar műsoros esteket, színdarabokat rendezett, több nemzedék táncoktatója, előbb a magyar dalárda, majd műkedvelő csoport létrehozója.

Bálint Mihály megyi RMDSZ-elnök és Beke László választmányi elnök Makay Ilona ajándéktortájával, illetve gyümölcskosárral köszöntötte az ünnepeltet.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'