Csütörtök, 2018. december 13., 04.05

Dercze Ferencet küldöttség köszöntötte

Dercze Ferencet küldöttség köszöntötte
Dercze Ferencet küldöttség köszöntötte

87. születésnapján Resicabánya magyarságának nagy öregjét, Dercze Ferencet az RMDSZ küldöttsége köszöntötte, aki Karánsebesen, 1922.május 9-én született, s akinek a hosszú élet során több alkalommal is volt emlékezetes – néha kellemetlen – születésnapja.

A resicabányai magyarság Feri bácsija 1944. május 9-én egy veszprémi bombázás alkalmával sebesült meg, majd szintén születésnapján esett amerikai hadifogságba, majd – „születésnapi ajándékként” esztendő múltán szovjet hadifogságba. Emlékezetes születésnap címmel a Délnyugatban folytatásokban 1995-ben meséli el élete május kilencedikéit. 

Az Európa Napján meglátogatott Dercze Ferenc a resicabányai magyar művelődés kiemelkedő alakjaként nem csupán kultúrházigazgató volt a múlt rendszer kezdetén, de magyar műsoros esteket, színdarabokat rendezett, több nemzedék táncoktatója, előbb a magyar dalárda, majd műkedvelő csoport létrehozója.

Bálint Mihály megyi RMDSZ-elnök és Beke László választmányi elnök Makay Ilona ajándéktortájával, illetve gyümölcskosárral köszöntötte az ünnepeltet.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'