JelenHaz
Kedd, 2019. július 16., 07.01

Déva 50 milliós hitelt vesz fel

A dévai városháza. A tanács megszavazta az 50 milliós hitelt
A dévai városháza. A tanács megszavazta az 50 milliós hitelt

50 millió lejes bankhitelhez folyamodik Déva önkormányzata. A 20 éves lejáratú hitelt a helyi tanács szavazta meg pénteki ülésén a PSRO-s tanácsosok kifogásai ellenére. Szóban a PSRO-sok – élen Răzvan Mareş volt alpolgármesterrel – keményen kritizálták Déva eladósodását, a szavazásnál azonban tartózkodtak.

A pénzt 24 fejlesztési projekt finanszírozására fordítanák. Idén 5 milliót, jövőre 25 milliót, 2020-ban pedig a maradék 20 milliót költik el. Többek között az Andrei Şaguna Általános Iskola korszerűsítésre 21 milliót fordítanak, a csernakeresztúri művelődési központ korszerűsítésére 1,7 milliót, a többit pedig főleg hatástanulmányokra fordítják és az EU-s projektek társfinanszírozási részleteire. Olyan fejlesztési projektek számára készítenek hatástanulmányokat, mint például 72 szociális lakás megépítése, a gáz-, víz- és csatornahálózat több utcára való kiterjesztése, járdaépítés a magyarok által lakott csernakeresztúri Bukovina utcában, körforgalom-építés, illetve több utca leaszfaltozása.

A tiltakozó PSRO-s volt alpolgármester szerint nincs szükség hitelre, ezen projektekhez amúgy is EU-s forrásokhoz folyamodnak. Arról nem is beszélve, hogy néhány évvel ezelőtt az önkormányzat már felvett 30 millió lej bankhitelt, amiből csak 16 milliót költött el. Mivel Florin Oancea polgármester nem vett részt a tanácsülésen, Vasilică Potecă városmenedzser magyarázta el a városvezetés álláspontját. Szerinte a hitel amolyan pénzügyi mentőöv, hogy EU-s projektek elkészítésénél ne kelljen majd kapkodni a hatástanulmányok és az önrészesedés finanszírozása miatt. Déva eladósodása amúgy is csak 13,6%, jóval kisebb, mint a legtöbb hasonló helyzetű városé.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'