JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 09.52

Déva is fejlesztési pólus lesz

Déva is fejlesztési pólus lesz
Déva is fejlesztési pólus lesz

Dévát is fejlesztési pólussá léptette elő a kormány, mely utóbbi, csütörtöki ülésén elfogadott határozatában 13 közepes méretű várost jelölt meg, melyek kiemelt támogatásban részesülnek majd a 2007-2013 időszakra terjedő Regionális Operatív Program alapjaiból.

A póluspolitika uniószerte divatossá vált rendszer, melynek célja, a régiók kiegyensúlyozott fejlődése. Romániában, idén, augusztus végén jelölték ki az első hét – régiónként egy-egy – nagyvárost,  amelyek az európai programok esetében kiemelt finanszírozásoknak örvendenek majd, egyenként 80 millió eurós fejlesztési alapra számítva. Ezek között sorakozik: Kolozsvár, Temesvár, Iaşi, Craiova, Konstanca, Brassó és Ploieşti.

A  nagyvárosok fejlődési ritmusának kiegyensúlyozására javasolta a fejlesztési miniszétrium további 13 kisebb város, (de többnyire szintén megyeszékhely) regionális érdekeltségű városfejlesztési központtá való kijelölését. Ezek egyenként hozzávetőleg 23 millió eurónyi kiemelt  támogatásban részesülnének a Regionális Operatív Programból, emellett az országos fejlesztési programok finanszírozásai esetében is előnynek örvendenek – közölte a fejlesztési minisztérium tanácsosa. Mint mondta, a kormányhatározat még nem öltött hivatalos formát, azaz a Közlönyben való megjelenése még várat magára. A kiszivárgó hírek szerint azonban ez utóbbi, kisebb fejlesztési pólusok sorába tartozik: Arad, Nagybánya, Bákó, Brăila, Galaţi, Déva, Nagyvárad, Piteşti, Râmnicu-Vâlcea, Szatmárnémeti, Nagyszeben, Suceava és Marosvásárhely.

E településeken a Regionális Operatív Program által biztosított finanszírozásból a következő négy-öt évben a szolgáltatások lényeges javulására és teljes infrastukturális felújításra lehet számítani. Ez utóbbiba értendő az utak, vasúti összeköttetések, akár repterek feljavítása, megépítése is.  A megnevezett 13 kisebb fejlesztési pólus feladata lesz tovább egynesúlyozni a fejlődést a régiókon belül is, egyenletes megoszlást biztosítva úgy az infratsrukturális fejlesztésben, mint a munkaerőpiacon.

A fejlesztési tárca képvisleője szerint a 10 ezer lakosnál nagyobb városok, melyek egyeőre kimaradtak a pólusrendszerből, intergrált városfejlesztési tervekkel pályázhatnak a Regionális Operatív Program vonatkozó területén a fennmaradó alapokra, ami több mint 400 millió eurót jelent.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'