Vasárnap, 2018. december 16., 10.16
Márciustól fizetni kell a dévai városközponti parkolóban

Díjszabások egyeseknek és másoknak

Az utóbbi hónapokban ritkán lehet szabad helyet találni a Déva központjában kialakított 160 férőhelyes parkolóban. A bevezetendő parkolási díj valószínűleg nem sokat változtat e helyzeten
Az utóbbi hónapokban ritkán lehet szabad helyet találni a Déva központjában kialakított 160 férőhelyes parkolóban. A bevezetendő parkolási díj valószínűleg nem sokat változtat e helyzeten

Márciustól fizetés ellenében lehet igénybe venni a Déva központjában kialakított 160 férőhelyes parkolót – döntötte el utóbbi ülésén a dévai tanács. A parkolódíj mértékét azonban meglehetősen fura kritériumok alapján alakították.

A határozattervezetben a következő díjszabási lista szerepelt: az első 15 perc ingyenes, az azt követő két órában óránként 1-1 lejbe kerül a parkolás, két óra után pedig 0,5 lejt kell fizetni minden további parkolóban töltött óráért.  A tervezet kidolgozói a környékbeli cégek, intézmények dolgozóira is gondoltak, akik napi rendszerességgel veszik igénybe a városközponti parkolót, felkínálva a havi 60 lejes bérlet lehetőségét. A gépkocsival rendelkező fogyatékkal élő személyek ingyenesen válthatják meg a bérlelet. A nyugdíjasok, háborús veteránok, forradalmárok, illetve személygépkocsival rendelkező diákok, egyetemisták pedig fél árat fizetnek a havi bérletért. Mindez rendjén lett volna, ám a kedvezményezettek sorában ott szerepeltek a polgármesteri hivatal, illetve ennek kötelékében működő intézmények alkalmazottjai is, akik szintén fél áron, azaz havi 30 lejért vehetik igénybe akár állandó jelleggel a parkolóhelyeket. Ez alapjában egyetlen tanácsost sem zavart, ám Hurgoiu Luminiţa tanácsos asszony, a városközpontban működő tanintézmény pedagógusa úgy vélte: a tanfelügyelőség és a környező iskolák alkalmazottjainak is hasonló kedvezményt kell adni, illetve „mindenkinek, aki a környéken dolgozik”.  Módosító javaslata végül nem talált támogatásra, mert nem sikerült meghatározni a „környék” fogalmát. Az önkormányzati alkalmazottaknak azonban maradt a jelentős kedvezmény, ami havi 30 lej fejében állandó parkolási lehetőséget biztosít számukra a városközponti parkolóban.

Aki pedig nem tartozik e szerencsés kategóriába, annak a rendes (amúgy nem túl magas) díjszabás szerint kell majd fizetnie márciustól a parkolásért. Az egyhangúlag jóváhagyott határozat értelmében az említett parkolási díjak a nap bármely órájában és a hét minden napján egységesek. A fizetési rendszert parkolókártyával oldják meg, melyet a be-, illetve kihajtás alkalmával kell kikérni majd visszaszolgáltatni a parkolási díj kifizetésével együtt. A bérleteket a telekkönyvi hivatal pénztárnál lehet megváltani.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'