Vasárnap, 2018. december 16., 16.50
A város és a megye brandjeit sorakoztatják fel májusban

Diplomáciai gála Aradon

Iustin Cionca megyei elnök, Gheorghe Falcă aradi polgármester és Gheorghe Seculici kamaraelnök
Iustin Cionca megyei elnök, Gheorghe Falcă aradi polgármester és Gheorghe Seculici kamaraelnök

Nagyszabású rendezvényre készül az aradi és az Arad megyei önkormányzat, Az aradi gazdaság és kultúra hete elnevezésű eseményről csütörtökön számoltak be sajtóértekezleten a Városházán. Az idén május 17–20. között az Expóban sorra kerülő rendezvény három szervezője az Arad Municípiumi Polgármesteri Hivatal, az Arad Megyei Tanács és az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara.

Az esemény tulajdonképpen öt nagy témakörre oszlik, a szervezők elsődleges célja felsorakoztatni a legsikeresebb aradi brandeket, másrészt egy nemzetközi szakmai konferenciának biztosítana teret Az európai gazdaság jövője a Brexit és a kínai Új Selyemút Program között címmel. Megrendezik továbbá az aradi Diplomáciai gálát, ugyanakkor egy találkozóra is sor kerül, melyre meghívják Arad összes partnerének, testvérvárosának képviselőit. A rendezvény ötödik témaköre az aradi akadémikusokat kívánja egy asztalhoz ültetni más, külföldi egyetemi meghívottakkal. 

Gheorghe Seculici kamaraelnök elmondta, az aradi és Arad megyei brandek bemutatására 44 500 négyzetmétert fognak berendezni az Expóban, a legerősebb cégek prezentálása előtt egy technológiai vásárra is sor kerül.

Gheorghe Falcă aradi polgármester szerint a Centenárium évében szeretnék a nagyközönség elé tárni a megye gazdaságának legerősebb mozgatórugóit, ezek közül a multinacionális cégek ipari övezetekben működő helyi leányvállalatait. Céljuk rávilágítani arra is, milyen óriási szerepe volt anno Aradnak az európai piac megerősítésében.

A sajtóértekezleten néhány gazdasági statisztikai adat is elhangzott, mint például az, hogy 2012–2016 között a Nyugati Régióban Arad megyének volt a legerőteljesebb GDP-növekedése (26%), 2014-ben pedig a legnagyobb gazdasági növekedése Romániában.

2017-ben az Arad megyei termékek exportjának értéke megközelítette a 3 milliárd eurót, a munkanélküliségi ráta Arad városban 0,5, a megyében 1,3%-ra csökkent.

A gazdasági hétre a hazai és nemzetközi diplomácia rangos tagjait hívták meg, továbbá városvezetőket, üzletembereket, politikusokat, akadémiai személyiségeket stb.  A részletes programról a szervezők a megfelelő időben tájékoztatják a publikumot.

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'