Szombat, 2018. október 20., 07.27

Díszőrség a dévai várban

Minden szombaton délelőtt 11 órától díszőrség fogadja a dévai várba látogató turistákat – közölte a polgármesteri hivatal képviselője. Elmondása szerint a díszőrséget tavaly alapították fiatal dévai önkéntesek, akik immár rendszeresen jelen lesznek a várban, egyórás parádét biztosítva minden szombat délelőtt. Így a turistáknak lehetőségük nyílik fotózkodni a középkori öltözetben díszelgő várőrséggel, akiktől a műemlékhez kapcsolódó legendákról is értesülhetnek – közölte a polgármesteri hivatal szóvivője, aki szerint tavaly 187 000 turista látogatta meg Déva várát.

A városvezetés idén a turistaforgalom 40 százalékos növekedését reméli. A díszőrség-állítás mellett tervbe vették a vár belső udvarának a megnyitását is. – Sajnos 2016 őszén az önkormányzat lekéste az EU-s alapok megpályázását a belsővár felújítására. Egyelőre tehát saját keretekből kell gazdálkodnunk. Az e hónapban esedékes városi költségvetés-kiegészítés alkalmával szándékunkban áll 300 000 lejt kikanyarítani a belsővár helyreállítására. A tervet egyeztetnünk kell a szakemberekkel, mert vannak, akik nagyon modern, fém és üvegszerkezetekkel képzelik el a várudvar helyreállítását, és vannak, akik az egyszerű konzerválás mellett kardoskodnak. Minél előbb egyeztetni kell az elképzeléseket, elsősorban a művelődési tárca szakembereivel, és remélhetőleg már az idei év végére megnyithatjuk a belső várudvart is – nyilatkozta Răzvan Mareş polgármester. Azt azonban hozzátette: a szakmai egyeztetések mellett a kivitelezés kapcsán kiírandó versenytárgyalás is késleltetheti a terv megavalósítását.

Déva várának belső udvarát bő tíz esztendővel ezelőtt komoly régészeti ásatások során tárták fel. Pénz hiányában azonban rövid időn belül mindent visszaföldeltek. Az időközben elnyert 8 millió eurós uniós támogatásból végül csupán a külső várat sikerült rendbe tenni, amit tavaly tavasszal nyitottak meg a látogatók előtt. A belső várudvar, mely a műemlék legértékesebb része, immár tíz esztendeje le van zárva. Dávid Ferenc unitárius egyházalapító püspök itt található emlékcelláját is csak előzetes egyeztetés nyomán kereshetik fel a zarándokok.

Amennyiben a városvezetés komolyan gondolja a belső vár megnyitását, illetve az itt zajló kulturális rendezvények rendszeressé tételét, joggal remélheti a turistaforgalom 40 százalékos emelkedését. A díszőrség pedig, ha korhű hangulatot teremt, és valós történelmi adatokkal szolgál, még egy lépést jelenthet a vár turisztikai vonzerejének erősítésében. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'