JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 17.25

Döbbenetes állapotok a Járványkórházban!

Nagy vihart kavartak azok a kórházi felvételek, amelyeket egy felháborodott hozzátartozó készített a Temesvári Járványkórházban és közzé is tette őket közösségi oldalán. A Járványkórház sajnos még használatban levő, ijesztő külsejű kórtermében mintha megállt volna az idő: csak az ócska televíziókészülék és a kimustrált hűtőszekrény sejteti, hogy nem valamikor a XX. század elején készültek a felvételek. A kórház vezetősége szerint a kórtermek felújítása folyamatban van, de helyszűke miatt még azokban a kórtermekben is fogadnak betegeket, ahol még csak az ajtókat-ablakokat sikerült újakra cserélni.

A közvéleményt sokkoló fotókat egy bizonyos Anamaria Czap közölte Facebook-oldalán, amelyeket nyilvánossá tett, hogy mások is okuljanak belőlük. „2018, Románia, Temesvári Victor Babeş Járványkórház! Nem találok szavakat, azt hiszem, a felvételek mindent elmondanak…Még sok jótékonysági koncerten kell részt vegyünk, hogy a kórházban kicsit jobbak legyenek a körülmények, mint egy koncentrációs táborban. (…) Azt ajánlom, hogy vigyázzanak az egészségükre, mert ha ide kerülnek, akkor már nem sokáig húzzák…” írja posztjában Anamaria Czap, aki idős nagyapját látogatta meg a Járványkórházban.

A kórház vezetősége elismeri, hogy a felvételek valósak, de azzal védekeznek, hogy éppen tatarozzák az illető kórházépületet, csak sajnos helyszűke miatt olyan kórteremben is betegeket kellett fogadniuk, amelyeket már előkészítettek a felújításra. A felújításra váró kórtermekbe beállítottak néhány ócska ágyat, mert az új ágyak csak akkor érkeznek meg, amikor a munkálatok befejeződnek. A Járványkórház pneumológiai osztályának felújítása idén júliusban fejeződik be, addig kényszerűségből a siralmas állapotban levő kórtermekben is fogadnak betegeket.

Nicolae Robu polgármester szerint jogos a fotók közzététele, mert a valós helyzetet mutatják. Őt az zavarja, hogy éppen most jelentek meg ezek a leleplező felvételek, amikor végre felújítják a Járványkórházat. „50 évig nem tett senki semmit ezért a kórházért és most, amikor végre korszerűsítjük, most mindenki ujjal mutogat ránk.” A polgármester szerint a kórház nagy része már fel van újítva, beleértve a kórtermek egy részét és idén nyárig befejeződik a felújítás.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'