Hétfõ, 2018. október 22., 12.40

Drágul a szemétdíj Déván

Földbe ásott szeméttároló kukák Déván. Drágább lesz a tárolás
Földbe ásott szeméttároló kukák Déván. Drágább lesz a tárolás

Jelentősen emelkedik a szemétdíj Déván az integrált szemétkezelési rendszer beindítása nyomán. Szerdai ülésén a helyi tanács határozatot fogadott el, mely szerint a magánszemélyek szemétdíja 40%-kal, a cégek által fizetett szemétdíj pedig 85%k-al emelkedik. Nevezetesen a lakosság személyenként 8,45 lejt fog fizetni havonta a szemét elszállításáért, miközben a cégek 347 lejt fizetnek tonnánként.

A drágulás elkerülhetetlen, az integrált szemétkezelési rendszert üzemeltető bukaresti cég ugyanis 166 lejt számol fel a lerakott szemét tonnájára, aminek majdnem felét, vagyis 80 lejt a környezetvédelmi illeték teszi ki.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: nagy jozsef / Kedd, 2017. június 06., 14.07 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

de még ez sem minden, mert 2018. január 1 után ez az összeg 120 lejre emelkedik tonnánként, és akkor még nem szóltunk azokról a büntetési tételekről, melyeket Romániának 2018 ­tól kell majd fizetnie – és ez sem kevés, napi 1,000,000 LEI, s bár erre is van egyéves halasztás, ami késik, nem múlik, sőt még az uniós pénzalapok folyósítását is felfüggeszthetik –, mivel az országban nincs kiépítve a szemét újrahasznosításának infrastruktúrája, pedig az Európai Unió tagjaként Románia kötelezettségeket vállalt ezen a téren.
Hozzászólt: nagy jozsef / Kedd, 2017. június 06., 11.29 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

1 tonna kommunális hulladékból 300kWh villamos áram termelhető, ami árbevétel szükségtelenné tenné a szemétdíj emelését, egyben megszünteti az EU felé a 80 lej/tonna bírságot, mivel megvalósul az évi 15% lerakás csökkentés vállalása. Röviden ennyire egyszerű, csak politikai döntés kérdése az ezírányú fejlesztés a pénztárcánk védelmére.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'