Vasárnap, 2018. december 16., 12.09
Nyolcadik Reneszánsz kastélyfesztivál Vajdahunyadon

Égi és földi harmóniák

Égi és földi harmóniák
Égi és földi harmóniák

Égi és földi harmóniák csendültek fel hétfő este a vajdahunyadi várban a budapesti Musica Profana előadásában. Az Európa-szerte ismert együttes a 10 éves fennállását ünneplő Dél-Erdélyért Kulturális Társaság meghívására érkezett Hunyad megyébe, két koncerttel gazdagítva a 8. Reneszánsz kastélyfesztivál és egyben a Hunyad megyei Magyar Napok programját. 

Hét elején a kora barokk egyetlen ismert magyar zeneszerzőjének, Esterházy Pálnak Harmonia Caelestis című kantáta gyűjteményéből ihletődve, a 16–17. század Európájának szakrális és világi zenéjéből nyújtottak ízelítőt a vajdahunyadi közönségnek. Utóbbi soraiban köszöntötték a szervezők dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármesterét is, aki öttagú küldöttség élén érkezett az erdélyi testvérvárosba. Kiemelten megköszönték továbbá a Musica Profana Régizene-együttes tagjainak – mindenekelőtt Andrejszki Judit barokk-énekesnek, csembalistának, Szabó Zsolt térdhegedű-művésznek, Demjén András nagybőgősnek, illetve Molnár Andrea furulyaművésznek és ifjú zenésztársuknak, Schallinger-Foidl Artúrnak –, hogy rangos meghívásaik között idén is fontosnak tartották eljönni Dél-Erdélybe, gyönyörű muzsikával vállalva részt az itt élők örökségőrzők munkájában. A koncert során derült ki: a budapesti együttes alapítói a Musica Profana 30 éves fennállását ünneplik idén. Ezúttal is kívánunk nekik további áldásos munkát, hogy még sok évtizedig gyümölcsöztethessék tehetségüket a régizene népszerűsítésében, értékápolásban.

A vastapssal jutalmazott koncertet követően a dévai Renaissance Táncegyüttes történelmi ihletésű táncjátéka következett. – Az elmúlt tíz esztendőben igyekeztünk feldolgozni, táncjáték formájában bemutatni Hunyad megye jelentősebb történelmi legendáit. Az első előadásunk Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és Károlyi Zsuzsanna esküvőjét elevenítette fel, majd színpadra vittük a szépséges Széchy Mária történetét. Idén a Hunyadi János eredetéről szóló Heltai legendát dolgoztuk fel, 15. századi európai táncokra építve az előadást – ismertette a táncjátékot az együttes képviselője. A hangulatos táncjátékot szintén vastapssal jutalmazta a közönség, melynek tagjai meghívást kaptak a Reneszánsz kastélyfesztivál és a Magyar Napok további rendezvényeire is, mindenekelőtt a budapesti Misztrál együttes vajdahunyadi koncertjére, amelyre október 2-án kerül sor délután 18 órától a Hunyadi-vár közel 600 éves kápolnájában. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'