Hétfõ, 2019. február 18., 04.59

Egy betű miatt kell majd lecserélni az igazolványokat

Csütörtökön a Képviselőház megszavazta, hogy ezentúl a település nevekben található „î” betűből ezentúl „â” lesz – pontosabban minden egyes olyan romániai lakos, akit az új törvény érint, le kell cserélje a személyazonosságiát, jogosítványát és az útlevelét is, ha van. A román helyesírás szabálya úgy kéri, hogy csak kimondottan a szavak elején (főnév, ige, melléknév, stb.) írhatunk „î”-t, a szavakban pedig csak kimondottan „â”-t tehetünk. A modósítást elsősorban a Román Akadémia kérvényezte.

Az 1968-as törvény II. cikkelye szerint példál 1994-ben Cîmpulung városából Câmpulung lett, 2003-ban pedig a Bihar megyei Sînnicolau Român településből (Oláhszentmiklós) Sânnicolau Român lett.

A legjobban érintett települések a „Târgu” szóval kezdődő városok: Gorj megyében már Târgu Jiu-t (Zsilvásárhely) „â” betűvel írják, azonban Maros megyében Marosvásárhely még mindig Tîrgu Mureș-ként szerepel az igazolványokon.

A határozat szerint a lejárt igazolvány kicserélésekor átírják a település nevét, azonban kérvényezni lehet ezt a személyazonossági, jogosítvány vagy útlevél lejárta előtt is.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'