50%-os árzuhanás
Hétfõ, 2019. július 22., 13.55
Nyugat-nílusi vírusfertőzés

Egy hónap alatt tizenkét haláleset

Egy hónap alatt tizenkét haláleset
Egy hónap alatt tizenkét haláleset

Az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) július végén kiadott közleményében figyelmeztette a lakosságot a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi vírus megjelenésére Romániában is. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ (CNSCBT) augusztus 9-én jelentette az első, fertőzés következtében fellépő halálestet. Augusztus 23-án már hat személy haláláról és 56 agyhártya- és agyvelőgyulladásos esetről szóltak a hírek, az intézmény legfrisebb, augusztus 30-i közleménye már 12 halálesetről és a nyugat-nílusi vírus fertőzésének következtében fellépő 117 agyhártyagyulladásos esetről ír.

A közlemény szerint a megbetegedéseket és elhalálozásokat május 2. és augusztus 29. között jegyezték országszerte, megjegyzik, hogy az elhunyt 12 személy számos más betegségben is szenvedett.

A szúnyogok által terjesztett fertőzés leginkább a gyenge immunrendszerű személyekre lehet veszélyes, tünetei magas láz, erős fejfájás, izomgyengeség, hidegrázás, fáradságérzet, fényérzékenység.

Megelőzésképpen a szúnyogcsípések ellen kell elsősorban védekezni, a lakosságnak azt javasolják, hogy szereljenek szúnyoghálót az ablakokra, használjanak rovarirtó szereket a lakásban és a ház körül, távolítsák el a lakás környékéről a hulladékot, és kerüljék a vizes, mocsaras helyeket.

A kiadott dokumentum alapján Bukarestben öt, Olt megyében kettő, Iaşi, Galac, Kovászna, Konstanca és Dâmboviţa megyében egy-egy személy halálát okozta eddig a vírus.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'