JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 15.03
Lengyel napok voltak Aradon

Egyelőre előtérben a kultúra

Egyelőre előtérben a kultúra
Egyelőre előtérben a kultúra

Nemzetközi kétoldalú kapcsolatok esetén óhatatlanul felmerül minden alkalommal a kérdés: mennyire formális és mennyire gyakorlatilag is működőképes egy ilyen együttműködés? Nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a felvetést az aradi–opolei, 2005 óta megyei, illetve vajdasági szinten létező együttműködési egyezmény eddigi eredményeinek kapcsán sem, főként azért, mert az elmúlt héten két napon át Arad a lengyelek házigazdája volt. A megyei tanács és az opolei vajdaság közti együttműködési egyezmény tükörprogramot tartalmaz, ennek első része tavaly novemberben zajlott le Opoléban.

 

Sajnos, az aradi Lengyel napok külsőségei eléggé ellentmondásosak voltak. Egyrészt a vendéglátó megyei tanács nem fektetett túl sok hangsúlyt a népszerűsítésére. Nem másért, de a zártkörű találkozókon kívül a lakosság érdeklődésére is számot tartó kiállításokra és hangversenyre is sor került. Az is kissé meglepő, hogy a Városháza homlokzatáról hosszú hónapokon át hiányzó Arad megyei és aradi zászló hirtelen a helyére került, ám az aranycsillagos európai unióst felváltotta a lengyel; a lengyel jelenléte normális udvariassági gesztus, de azért még az EU-ban vagyunk! Hogy arról már ne is beszéljünk, hogy az első nap végén visszaállt a korábbi helyzet, azaz eltűnt az aradi, Arad megyei és lengyel zászló, és visszatért az európai uniós...

A lengyel küldöttséget különben változatos és értékes programmal jött Aradra. Egyáltalán nem meglepő, hogy legértékesebb „valutájukkal”, a lengyel származású II. János Pál pápával „nyomultak”: a megyei múzeum Képzőművészeti Részlegén a II. János Pál pápa – A szentség megvilágítása című fotókiállítással és a II. János Pál pápa – ökumenikus élet című szimpóziummal, amelyet a Vlaicu Egyetem Teológiai Karán tartottak. Ez utóbbin, többek között, előadást tartott Roos Márton temesvári római katolikus megyés püspök is. Amint azt a Nyugati Jelennek Király Árpád marosi főesperes elmondta: a tudományos összejövetel elérte célját, az elhangzott előadások mértéktartók és előremutatók voltak az ökumenizmus szempontjából.

Az aradi Lengyel napok záróeseményére a Víztoronyban került sor, ahol Aradi ökumenikus élet címmel nyílt gazdag, ritkán látható dokumentumokat is bemutató kiállítás, és amelyet szintén megtisztelt jelenlétével Roos Márton püspök és Király Árpád főesperes, valamint Ioan Tulcan, a Teológiai Kar dékánja.

Bár eddig az aradi–opolei kapcsolatok főként a kultúrára összpontosítottak, az együttműködést gazdasági szintre is ki szándékoznak terjeszteni. Ennek érdekében Arad megyei tanácsi küldöttséget hívtak meg Opoléba.

Addig is a vetítettképes illusztrációval is ellátott tárlat a megyei múzeumban november 28-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 9–17 óra között, míg a Víztoronyban péntekig 9–17 óra között.

Az aradi Lengyel napok eseménysorozatának támogatói Lengyelország bukaresti nagykövetsége, a bukaresti Lengyel Kulturális Intézet, az Arad Megyei Kulturális Központ, az Aurel Vlaicu Egyetem, a megyei múzeum, az Aradi Filharmónia, az Aradi Levéltár és a Víztorony Galéria voltak.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'