Hétfõ, 2018. július 16., 22.44

Egyházzenei kiállítás nyílt az Új Ezredév Központban

Ft. Kapor János plébános bemutatja a kiállítás anyagát
Ft. Kapor János plébános bemutatja a kiállítás anyagát

Az Új Ezredév Református és a Millenniumi Római Katolikus gyülekezetek közös szervezésében egyházzenei kiállítás nyílt a temesvári Új Ezredév Központ tetőtéri kiállítótermében. A kiállítás része az „Egyházzenei határon átnyúló turisztikai útvonalak” című, határon átnyúló európai uniós pályázat megvalósításainak, amelynek forrásaiból jövőre felépül az Új Ezredév Központ hangversenyterme.

A kiállításmegnyitó résztvevőit Nt. Gazda István házigazda lelkipásztor és Ft. Kapor János, a Millenniumi templom plébánosa köszöntötték. A kiállított kottafüzetek, énekeskönyvek, hangversenyplakátok, fényképek nagy része a Millenniumi templom hagyatékából származik, amely több mint 115 esztendős léte során rangos egyházi zenei események és hangversenyek helyszíne volt. Kapor János plébános kiemelte Wittman Pál karnagy, orgonista több mint fél évszádos szolgálatát és Frantz Metz jelenleg Németországban élő zenetudós, karnagy, orgonista hozzájárulását a Millenniumi templom zenei életéhez. A templom kiváló orgonáját Leopold Wegenstein temesvári mester készítette, akinek több mint 300 alkotása közül ez az egyik legsikerültebb, és alkalmassá teszi a Millenniumi templomot rangos zenei események megszervezésére. A kiállításon láthatók a kommunizmus idején megtartott hangversenyek plakátjai is, amelyeken tilos volt feltüntetni a „templom” szót – említette meg érdekességként a Millenniumi templom plébánosa. Egy másik plakát a Milleniumi templomot „otthonául” választó temesvári olasz közösség karácsonyi koncertjére készült, amelyre 2004 óta minden évben sor kerül, neves művészek részvételével. A zenei témájú relikviák mellett a kiállításon néhány értékes miseruha is látható, köztük az a díszes papi öltözet, amelyet Dessewffy Sándor püspök viselt 1901-ben a Magyarok Nagyasszonya templom konszekrálása alkalmából.

Az Új Ezredév gyülekezet zenei múltjáról Nt. Gazda István lelkipásztor beszélt. Legkiemelkedőbb eredménye a Szabó Gabriella karnagy vezette Új Ezredév kórus létrehozása 1999-ben, és annak működtetése. A kórus sikeres bel- és külföldi szereplései alkalmából készült fotók is a kiállítás részét képezik.

Befejezésül a kórus jelenlévő tagjai előadtak két gyönyörű egyházi éneket, Szabó Gabriella karnagy vezényletével. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'