MOL Winter EVO
Szombat, 2019. január 19., 12.27
Késik az autópálya-bekötőút projekt elindítása

Egymásra mutogat a Megyei Tanács és a Városháza

Călin Dobra (középen) a városházát teszi felelőssé egy európai projekt stagnálásáért
Călin Dobra (középen) a városházát teszi felelőssé egy európai projekt stagnálásáért

Évzáró sajtótájékoztatóján Călin Dobra Temes megyei tanácselnök azzal vádolta meg a temesvári városháza illetékeseit, hogy miattuk késik a Temesvár–Újszentes–Temesgyarmat–A1-es autópálya megyei útszakasz szélesítési tervének az elindítása. A projektet európai uniós támogatással a megyei önkormányzat a városházával partnerségben valósítaná meg, de utóbbinak adóssága van az állammal szemben, ezért nem írhatják alá a finanszírozási szerződést.

Călin Dobra szerint a városházának több mint egymillió lejt kell visszafizetnie egy korábbi európai uniós pályázati támogatásból. A visszafizetési kötelezettség teljesítéséig a Temesvári Polgármesteri Hivatal nem indíthat el újabb európai projektet, így az autópálya bekötőút tervét sem. „A Temesvár–Újszentes–Temesgyarmat–A1-es autópálya megyei útszakasz négysávosra szélesítésének a terve elakadt az Európai Források minisztériumában, mert a Temesvári Polgármesteri Hivatalnak adóssága van az állami költségvetéssel szemben, vissza kell fizessenek 1,070 millió lejt egy korábbi Eu-s támogatásból. A városháza vállalta, hogy december 7-ig kifizeti az adósságot, de nem tette meg, ezért most leálltunk az uniós projekttel” – nyilatkozta a sajtónak Călin Dobra.

Nicolae Robu temesvári polgármester szerint az év végéig a városházának kötelező módon ki kell fizetni bizonyos pénzösszegeket a Colterm távhő és a RATT közszállítási vállalatoknak, mert ellenkező esetben fűtés és közszállítás nélkül maradhatnak a temesváriak. „A városháza 2018. január 15-ig kifizeti az adósságát az állami költségvetés felé – nyilatkozta a polgármester –, nekünk is érdekünk annak a megyei útnak a kiszélesítése, csak egy néhány hetes halasztásról van szó. Beszéltem Stănescu miniszter úrral, és azt mondta, hogy ez a halasztás nem fogja meggátolni az infrastruktúra-fejlesztésiprojektnek a megvalósítását”.

A Temesvárt az A1-es autópályával összekötő legrövidebb útszakasz négysávosra szélesítése mintegy 80 millió lejbe kerül, és a megyei, illetve a temesvári önkormányzat valósítaná meg, európai uniós támogatással.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'