MOL Winter EVO
Kedd, 2019. január 22., 03.57

Egymillió önkéntessel sepernék ki Romániát

Egymillió önkéntessel sepernék ki Romániát
Egymillió önkéntessel sepernék ki Romániát

Idén sem marad ki Arad a Let’s Do It, Romania! mozgalomból, önkénteseket toboroznak szeptember 15-re, a World Cleanup Day (a Tisztaság világnapja) világméretű takarítási akció sikeres lebonyolításához.

A Let’s Do It, Romania! Ionuț Iordăcheschu projektmenedzser szerint a legnagyobb hazai társadalmi projekt, melyben eddig körülbelül 1,4 millió önkéntes vett részt, ugyanakkor 18 000 tonna hulladékot gyűjtöttek össze. Idén a cél 1 millió romániai önkéntest mozgósítani.

A takarítási akcióról szerdán számoltak be az Arad Megyei Tanács székhelyén, ahol Claudia Boghicevici alelnök elmondta, a megye és a város összes fontos közintézménye, civilszervezete és nagyvállalata támogatja idén a hulladékgyűjtést.  

A szemétgyűjtést Arad megyében idén is az Efect Verde Egyesület koordinálja, Dan Paicu elnökkel az élen, aki ennek kapcsán azt nyilatkozta: szeretnének pozitív befolyást gyakorolni a környezetükre, ugyanakkor változtatni az Arad megyei lakosok környezetvédelemmel kapcsolatos mentalitásán.

A World Cleanup Day projekthez idén mintegy 150 ország csatlakozik, Romániában több mint 50 nagyvállalat állt a kezdeményezés mellé, a legnagyobb partner a Kaufland.

A World Cleanup Day célja ráirányítani a közvélemény figyelmét a fogyatkozó természeti erőforrásokra, illetve a hulladékfelhalmozódás csökkentésének a szükségességére.

Újdonságként jelenik meg a World Cleanup mobil alkalmazás, mely ingyen letölthető az AppStore vagy a GooglePlay-en keresztül és melynek segítségével azonosíthatók a szeméthalmok. A szervezők a World Waste Platform nevű internetes felületen – https://opendata.letsdoitworld.org/#/– egy nemzetközi „hulladék-adatbázist” létesítettek, az oldalon országokra lebontva szolgáltatják az információkat a gyűjtenivaló szemétről. 

A Let’s Do It, World! mozgalom 2008-ban alakult Észtországban, amikor az észtek mintegy 50 000 önkéntest mozgósítottak egy nap alatt. Románia az elsők között követte az észtek példáját és a negyedik ország volt, melyben országos méretű takarítási napot tartottak.  

Arad megyében szeptember 15-én több helyen is várják a takarításra jelentkező önkénteseket, Arad municípiumban 8.30 órakor lehet regisztrálni a nagyszínház mögötti Szabadság téren (Avram Iancu). A megyében a polgármesteri hivataloknál lehet érdeklődni és regisztrálni, üzenik a szervezők.

Romániában egy lakos évente mintegy 254 kg háztartási hulladékot termel, melynek kevesebb mint 10%-át hasznosítják újra, míg az EU-ban az átlag 28%, áll az Európai Unió Eurostat nevű statisztikai hivatalának legújabb kimutatásában. Románia komoly elmaradásokkal küszködik a szelektív hulladékgyűjtést illetően, és ha 2020-ig nem éri el az 50%-ot (újrahasznosítás), akár napi 200 000 euróig terjedő pénzbírságot is kaphat, ugyanakkor tekintélyes támogatásoktól eshet el, figyelmeztetnek a zöldek.

A hazai takarítási napra a www.letsdoitromania.rohonlapon lehet beiratkozni vagy az efectverde@gmail.come-mail címen.

Bővebb információ a következő címeken:https://www.letsdoitromania.rohttps://www.facebook.com/LetsDoItRO,https://www.worldcleanupday.org/.

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'