Hétfõ, 2019. február 18., 05.54

Egyre drágul a gázolaj

Egyre drágul a gázolaj
Egyre drágul a gázolaj

Egyre gyakrabban nő a benzin és a gázolaj ára. Az egyedüli üzemanyag, amely nem drágult meg, az a propán-bután gáz (GPL). A GPL-ára 3,10 lejről lecsökkent 2,50–2,55 lejre.

Tavaly szeptemberben még 4,60 lej volt egy liter gázolaj, de mára már majdnem egy lejjel megdrágult – van olyan benzinkút, ahol 5,45 lej litere, van olyan is, ahol 5,64 lej. A szeptemberi jövedéki adó mindössze literenként 19 bani értékű drágulást vont maga után, azonban az árak növekedése nem állt meg, ehhez hozzájárul a lej dollárral szembeni gyengülése is.

Szakértők szerint a gázolaj literének ára elérheti vagy akár meg is haladhatja a 6 lejt – ha ez megtörténik, akkor Romániában drágábban fogunk tankolni, mint Ausztriában, Spanyolországban vagy Luxemburgban. A benzin árának növekedése valamivel kisebb, mint a gázolajé: szeptemberben 4,70 lej volt litere, mára már benzinkúttól függően 5,30–5,50 lej litere. 

A drágulás a személy- és áruszállítással foglalkozó vállalatokat érinti a legjobban, akik több mint valószínű, hogy meg kell majd emeljék a jegyek és a díjak árát.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'