Hétfõ, 2019. február 18., 06.09

Egyszerű tippek, hogy a forróság elviselhető legyen

Egyszerű tippek, hogy a forróság elviselhető legyen
Egyszerű tippek, hogy a forróság elviselhető legyen

A rendkívüli csapadékos időszak után megérkezett a tartós meleg. Kánikulának nevezik a több napon át tartó magas nappali maximum- és éjszakai minimum-hőmérsékletekkel járó, általában csapadékszegény időszakot. Jó esetben a hőségben néhol záporok, zivatarok frissíthetik a levegőt.

Mit tehetünk akkor, amikor a beton izzik, az árnyék sem hűs? Sokszor a legegyszerűbb megoldások, tippek a legjobbak is egyben.

Összegyűjtöttünk néhány egyszerű, kivitelezhető ötletet, hogy az előttünk álló forró napok elviselhetőbbek legyenek:

 

1. Jég és ventilátor

A klíma drága, és nem feltétlenül egészséges, de egy ventilátor is megteszi, ha eléje tett jéggel kombináljuk. A jégkockákat tegyük egy edénybe, hogy ne folyjon ki a víz, ha azok olvadni kezdenek. Amikor a jég megolvad, a ventillátor szétteríti a lakásba a hűvösebb levegőt. Egy másik változat, ha a jégkockákat törülközőbe csavarva tesszük a ventilátor elé. Figyelem! A ventilátorral is vigyázni kell, sosem szabad magunkra irányítva működtetni.

 

2. Redőny és árnyékolás

Csukjunk be minden ajtót, hogy lakásunkban ne melegedjenek fel a hűvösebb helyiségek. Csak reggel és este szellőztessünk, ilyenkor viszont csinálhatunk kereszthuzatot. Lehetőleg sötétítsünk be mindenütt, a redőnyök és a vastag sötétítő függönyök csodákat tudnak tenni.

 

3. Hideg ételek

A sütés és főzés borzasztó meleget tud csinálni. Pár napig szendvicseken, salátákon, gyümölcsökön is lehet élni. Ha mégsem menne, mindenképp csak reggel vagy késő este használjuk a sütőt. A nagy melegben érdemes többször, de kevesebbet enni, és lehetőleg kalóriaszegény, könnyen emészthető ételekkel készülni. Ilyenkor napi 3–4 liter víz elfogyasztása ajánlott, valamint az, hogy kerüljük a cukrozott üdítőket, az alkoholt és a kávét.

 

4. Hűvös víz

Engedjünk hűvös vizet egy lavórba, melybe ha beletesszük a lábunkat, kellemesen lehűt, de akár két kis kendőt vagy sálat is belemárthatunk, ami a csuklóra tekerve vagy a homlokra téve hűsítően hat. Ugyanezt megcsinálhatjuk egy pár pamut zoknival is, amit nedvesen a lábfejünkre húzhatunk – ez egyébként az egész test hőmérsékletét csökkenti. Kánikulában érdemes gyakrabban zuhanyozni langyos vagy hideg vízben. Ha nem akarunk tusolni, legalább egy percig folyassunk hideg vizet a csuklónk belső oldalára, ahol az erek a legközelebb futnak a bőrhöz.

 

5. Alvás a földön

A meleg levegő felszáll, így a padlóhoz közelebb kicsit hűvösebb van. Alhatunk széttárt végtagokkal, hogy a hő minél kevésbé gyűljön fel körülöttünk. Éjszaka takaróként használhatunk nedves (de nem csuromvizes!) lepedőt vagy törülközőt. És még egy tipp: a takaróhuzatot egy jó nagy zacskóba téve napközben lehűthetjük a fagyasztóban. A hatás nem tart örökké, de az elalváshoz pont elég.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'