Szombat, 2018. október 20., 07.00
Tóth Árpád Irodalmi Kör

Elbúcsúztatták a 2017-es esztendőt

Elbúcsúztatták a 2017-es esztendőt
Elbúcsúztatták a 2017-es esztendőt

Az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör december 19-én, kedden délután tartotta karácsonyi és egyben óévbúcsúztató rendezvényét – a belső felújítási munkálatoknak köszönhetően – a megyei könyvtár zenetermében.

A kulturális rendezvényt az Erdőhegy-Kisjenői Általános Iskola többszörösen díjazott Szikra csoportjának betlehemes játéka nyitotta meg. Kovács Norbert, Ludwig Krisztofer, Milák Kevin, Miscuta Adrian, Miscuta Valentin, Molnár Petra, Molnár Tamara, Murvai Dániel, Novák Ivett, Novák Alexandra, Nuica Lavinia, Oláh László, Patkány Patricia és Sánta Denisa diákok tudásukkal, remek előadásukkal, csodálatos énekhangjukkal, prófétai bátorságukkal az idén is bebizonyították ügyességüket, tehetségüket, felkészültségüket. Sime Judit iskolaigazgató és Pusztai Matild felkészítő tanár minden elismerést megérdemel.

A hangulatos betlehemes játék után Ady Endre és Nagy Aranka egy-egy karácsonyi verse hangzott el Bátkai Sándor és Czernák Ferenc előadásában, majd az irodalmi kör néhány alkotóművésze mutatkozott be saját munkájával.

Nagy Gizella ny. tanár, költő Vásárban, Változatos étrend és Iszike-piszikec. költeményével ajándékozta meg a hallgatóságot. Írásaiból kecsesség, derű, játékosság sugárzott mindenki örömére. Nem véletlen, hogy már sok kötete gazdára talált.

Dr. Brauch Magda ny. tanár, író Gondolatok egy el nem küldött levélből c. Munkáját olvasta fel, mely a részleges hasonulás, teljes hasonulás és mássalhangzó-összeolvadás kérdéseit taglalta megkapóan.

Kleitz Zoltán költő Spekulánsok c. versét mutatta be. Költeményéből most sem hiányzott a politikum és társadalmiság.

Regéczy Éva ny. röntgen-asszisztens Sarkadiné c. prózai írását ismertette. Az édesanyja által elmesélt történetet humorosan, élvezetesen tálalta az irodalom barátainak.

Brittich Erzsébet képzőművész-író SMS és Rím-álom c. verseivel jelentkezett. Mindkét írását líraiság és páratlan muzikalitás jellemezte.

Ódry Mária képzőművész-író Arany október c. lírai darabját hozta hallgató-közelbe. Békességről szóló gyönygszeme osztatlan tetszést aratott.

Simonfi Imre ny. újságíró, költő frissen megjelent verseskötetéből olvasott. Alliterációi, bravúros rímei, de szabadversei is megtalálták az utat a közönség szívéhez.

Regéczy Szabina Perle műfordító-elnök azokra emlékezett, akik 1989. decemberében életüket áldozták jelenlegi szabadságunkért. Ebből az alkalomból Valentin Voicilă színész-író Tóth Sándor c. írását szólaltatta meg saját fordításban. Az egykori hódmezővásárhelyi sofőr tragédiája könnyet csalt a körtagok szemébe.

Az irodalmi est a Tóth Árpád Kör néhány szavalójának versösszeállításával fejeződött be. Juhász Gyula, József Attila, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály legszebb karácsonyi versei hangzottak el kiváló előadásban. A szavalók név szerint: Kolumbán Zsolt művész-tanár, Lovász Miklós költő és Czernák Ferenc ny. alezredes.

A kör elnöke meglepetésképpen egy-egy karácsonyi csillaggal ajándékozta meg a tagságot, majd Kolumbán Zsolt (absztrakt), Ódry Mária (kötetillusztrációk) és Brittich Erzsébet (templomok) képzőművészeti kiállítása, gazdag szeretetvendégség és ajándékozás búcsúztatta a 2017-es esztendőt.

 

R. Sz. P.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'