MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 23., 11.07
Szalagavató a Téglásban

Elegancia, fiatalos lendület, izgalom és ünnepi hangulat

A végzős osztályok nagykorúsított diákjai estélyi ruhában, álarccal táncolták a hagyományos keringőt
A végzős osztályok nagykorúsított diákjai estélyi ruhában, álarccal táncolták a hagyományos keringőt

…töltötte be péntek délután a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum auláját, a nyolcadik alkalommal szervezett szalagavató alkalmával. Akárcsak az előző években, a tizenkettedikesek nagykorúságát jelképező ünnepség zsúfolásig megtöltötte az iskola auláját, szülők, nagyszülők, rokonok, barátok, egykori diákok nagy számban jöttek el, a kisebb diákok pedig szinte testületileg vettek részt az ünnepségen. A tizenegyedikesek alighanem saját szalagavatójukra gondoltak, amire jövőre kerül majd sor.

Jóllehet a szalagavató nem erdélyi jellegzetesség, a mai Magyarországról, Partiumból és Felvidékről indult hagyomány – melyet a Téglás a szarvasi testvériskolától vett át –, mégis kiemelkedő pillanat. Nemcsak az iskola ünnepe, mondhatni az egész Hunyad megyei szórványmagyarság ünnepe, mivel a Téglás végzősei egyben a megye egyetlen magyar nyelvű végzősei, ők jelentik a magyar jövőt. A szalag, melyet valamennyi végzős megkapott, fontos jelkép: a diákévek közelgő végét jelzi, ugyanakkor összeköti a diákokat az iskolával, annak pedagógusaival és a szétszéledésre készülő osztálytársakkal. Amolyan szimbolikus jelzés, hogy nagykorúként saját döntéseket kell hozni, és felelősséget kell vállalni azokért. Célokat kell kitűzni, és harcolni azok megvalósításáért. Hogy egyénileg kell boldogulni az életben, úgy, hogy hűek maradjanak a szűkebb (iskolatársakhoz, barátokhoz, tanárok) és tágabb (magyar nemzet) közösséghez.

A szokásnak megfelelően a szervezés idén is a tizenegyedikesekre hárult. A tizenkettedikesek nagy izgalommal készültek az ünnepségre, hetekig próbáltak és gyakoroltak. Végül is a szalagavató olyan mérföldkő a kamaszok életében, amit nem felejtenek el, talán évtizedek után sem. Az érettségi a tanulmányi nagykorúságot jelenti, míg a szalagavató a társadalmi felnőtté válást.

Az ünnepség elején a végzősök ünnepi öltözékben vonultak fel, amit a szalagok kitűzése követett. Az első szalagot Kocsis Attila kapta, majd Szombati Gabriella és Szikszai Zoltán osztályfőnökök, végül pedig a két osztályfőnök tűzte fel a szalagot osztálya minden egyes diákjának. Valamennyi diákot rövid, humoros szöveggel mutatták be, amit a kollégák és a közönség is nagyon élvezett. Ezután a két tizenkettedik osztály diákjai közösen adtak elő alkalomhoz illó, felemelő dalokat, majd rövid átöltözési szünet után jött a várva várt pillanat. Az est fénypontja az volt, amikor az esélyi ruhába öltözött végzősök keringőre perdültek, a közönség tekintete pedig az elegánsan csillogó nagykorúak előadására összpontosult. A méltóságteljes szép keringők után a nagykorú tizenkettedikesek számukra fontos személyeket – főleg szüleiket – kértek fel táncra, a leányok édesapjúkat, a legények édesanyjukat. A felemelő ünnepség a diákok, tanárok és szülők részvételével zajló ünnepi vacsorával ért véget.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'