Vasárnap, 2018. december 16., 13.20
Salvital-gondok Hunyad megyében

Életmentés vagy politika?

SMURD-mentőegység. Politikai okokból hátat fordítanak nekik a Hunyad megyei önkormányzatok?
SMURD-mentőegység. Politikai okokból hátat fordítanak nekik a Hunyad megyei önkormányzatok?

Nincs mit kendőzni, fokozódó anyagi gondok közepette ünnepelték pénteken a SMURD-mentőszolgálatot működtető Hunyad megyei Salvital egyesület 13. születésnapját. Egyre több önkormányzat lép ki az egyesületből, csupán az idei év első két hónapjában két város (Hátszeg és Pusztakalán), valamint 7 község lépett ki, szemléltette a helyzetet Petru Mărginean, a Salvital megyei elnöke. Szerencsére Déva és Petrozsény polgármestereit sikerült meggyőzni, hogy ne lépjenek ki, a két város a Salvital legjelentősebb anyagi támogatói közé tartozik, pontosabban a második, illetve a negyedik legnagyobbak.

A több pártot megjárt, jelenleg PSD-s Mărginean szerint a kilépési hullám politikai hátterű, nem anyagi jellegű, a Salivtalból kilépett 9 önkormányzat PNL-s vezetésű. Ha politikai háborút akarnak, ne az életmentő szolgálatot vegyék célba, hangsúlyozta sajtóértekezleten a Salvital elnöke.

A Mărginean által még 2006-ban, országosan másodikként létrehozott Salvital egyesület 84 személlyel működik jelenleg a megyében, és 8 mentőegységet üzemeltet. Önkéntes csatlakozás alapján korábban mind a 69 önkormányzat és a megyei tanács is tagja volt a Salvital egyesületnek, működését azok tagdíjaiból biztosítják. Időközben azonban az ország szinte valamennyi megyéjében megalakult a SMURD-szolgálat, melyet mindenütt a belügyminisztérium működtet, csupán Hunyad megyében maradt meg a külön egyesület. Az önkormányzatok erre hivatkozva lépnek ki, „miért fizetnének azért, amiért más megyékben nem fizetnek” címen.

Csakhogy Hunyad megyében is hasonlóra törekedtek, maga a Salvital kérvényezte többször is (tavaly például kétszer), hogy az életmentő szolgálatot vegye át a belügyminisztérium, eddig azonban csak ígéreteket kaptak erre vonatkozóan, konkrét megoldás nem született. Ameddig a belügyminisztérium nem veszi át a SMURD-szolgálatot, addig az önkormányzatok tartsák be önkéntesen vállalt kötelességeiket, és fizessék a tagdíjakat, ahelyett, hogy kilépnének a Salvitalból, hangsúlyozza Mărginean. Főleg, hogy a tagdíj nem is olyan elviselhetetlen az önkormányzatok számára, nagyából lakosonként 5 lej. Az idén kilépett Pusztakalán például havi 5500 lejt, Hátszeg 4500-t, Marosillye község pedig olyan 1500-t fizetett volna tagdíjként. Életmentő szolgálatért! Kevesebbet, mint sör-miccses városnapokra és hasonló rendezvényekre.

A Salvital működtetése éves szinten olyan 3,3 millió lejbe kerül, aminek több, mint 40%-t, vagyis olyan 1,4 milliót a megyei tanács biztosít. A lakosság anyagi támogatása viszont jelentősen csökkent, miközben a SMURD tevékenysége fokozódott. A 2009-es csúcsévben, például, a személyi jövedelemadó 2%-nak önkéntes átutalásából 167 000 lej folyt be a Salvital számlájára, tavaly viszont lényegében tízszer kevesebb, csak 16 800 lej, miközben a SMURD-egységek beavatkozásainak száma 4890-ről 7597-re növekedett! Sőt, az önkormányzatok (beleértve a kilépőket) összesen 856 000 lejes tartozást halmoztak fel a tagdíj-befizetés elmaradásából. Néhány esetben bírósághoz fordultak az adósságok behajtása ügyében, noha Mărginean szerint ez csak végső megoldás, sokkal jobb lenne, ha az önkormányzatok vezetői tudatosítanák, hogy valamennyi állampolgárt szolgáló, életmentő tevékenységről van szó, ami nem lehet(ne) politikai csatározások tárgya.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Florian / Péntek, 2018. március 09., 21.00 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Lassan kipukkad a SMURD lufi. Pár hetes tanfolyam után nem sok dologhoz értenek a nagy címzetes paramedikusok, és semmilyen jogosultságuk nincsen, csupán felültetik és beviszik a pácienseket. Amolyan piros taxiként működnek. Ezért kár egy miccs árát is kifizetni.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'