JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 04.10
Elkezdődött a II. Reneszánsz Kastélyfesztivál

Életre kelt az Ócskay kastély

Életre kelt az Ócskay kastély
Életre kelt az Ócskay kastély

Valószínűleg több mint fél évszázada nem volt ennyi magyar ember a piski Ócskay kastélyban, mint csütörtök este, amikor a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság e visszaszolgáltatásra váró gyönyörű kúria nagytermében nyitotta meg II. Reneszánsz Kastélyfesztiválját.

És az sem volt mindennapi esemény, hogy a rendezvényen, ha egyelőre meghívottként is, de jelen voltak a kastély, a park igazi gazdái: Ócskay László, aki még itt született ez épületben, illetve gyermekei, unokája.

A reneszánsz-estnek így egészen bensőséges hangulata lett. Régóta dédelgetett álmunk az, hogy a számtalan csodálatos Hunyad megyei kúrián, kastélyban, a hajdani tulajdonosok leszármazottainak társaságában adjuk vissza bár egy-egy est erejéig a régi korok ragyogását. És ez most itt Piskin valósul meg első ízben.  – fogalmaztak a szervezők, akik idén a vajdahunyadi kastély, illetve a Bethlen Gábor marosillyei szülőháza mellett két kevésbé ismert kúriát is helyszínéül választottak a kastélyfesztiválnak.

Valamikor mindkettő: a piski Ócskay kastély, és a marosnémeti Tholdy birtok is a Gyulay család tulajdona volt. A XVIII században ők kezdték el a piski kastély kertjében is a különleges fák, növények betelepítését. Ezt a munkát aztán nagy gonddal és odaadással folytatták a későbbi tulajdonosok: a Kuun, a Fáy, a Máriassy és utóbb az Ócskay család tagjai, igazi botanikus kertté varázsolva a Maros partján fekvő birtokot.

A XX. század derekán azonban a családot kitelepítették, kényszerlakhelyre hurcolták. A kastély és a park az államra maradt. Ám szerencsére egy olyan intézmény kezére került, amely lehetőségeihez mérten mégiscsak igyekezett karban tartani a parkot. Persze ennek is meglett a maga hátulütője. Jelenleg ugyanis épp azon a címen halogatják a birtok visszaadását, hogy ez kutatóintézeti terület. Persze azt elfelejti a visszaszolgáltató bizottság, hogy a kutatóintézet munkájának alapanyagát az Ócskay család, illetve az előző tulajdonosok által telepített park jelenti.

Mindez azonban, a csütörtöki reneszánsz estén csak egészen csendben, amolyan háttérinformációként hangzott el. A rendezvényen, a kutatóintézet igazgatónője, a helybeli meghívottak és az Ócskay család, a többnyire Déváról érkezett népes közönség soraiban ülve egyaránt örömmel figyelték a dévai Renaissance tánc- és zenei együttes előadását. Mindenekelőtt a gyermekcsoport nyerte el a közönség tetszését, akik sajátos bájjal ejtették a középkori tánclépéseket. Majd az együttes felnőtt tagjai is bekapcsolódtak a műsorba néhány körtánc erejéig, a zenészek pedig gazdag ízelítőt nyújtottak a XV-XVII. századi európai muzsikából.

A fesztivál Vajdahunyadon folytatódott a kolozsvári Passamezzo Historikus együttes fellépésével, majd pedig a marosillyei Veresbástya, illetve a marosnémeti Tholdy birtok biztosított teret a rendezvényeknek.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'