JelenHaz
Péntek, 2019. augusztus 23., 08.05

Elfogadták Temesvár költségvetését – a szociáldemokraták tartózkodtak

Egy manchesteri híd ihlette meg a Jiul híd tervezőit (Fotó: wilkinsoneyre.com)
Egy manchesteri híd ihlette meg a Jiul híd tervezőit (Fotó: wilkinsoneyre.com)

A keddi városi tanácsülés tétje Temesvár 2019-es költségvetésének megszavazása volt, ami végül 17 mellette szavazattal és 9 tartózkodással sikerült is. A helyi ellenzék, a PSD- és ALDE-tanácsosok előre bejelentették, hogy nem szavazzák meg a város idei költségvetését.

A szociáldemokraták egyrészt azt kifogásolták, hogy csak hétfőn szóltak nekik a keddi szavazásról, másrészt azzal érveltek a költségvetés-tervezet ellen, hogy túl sok benne a megvalósíthatósági tanulmány olyan objektumokra, amelyek soha nem fognak megvalósulni. A tervezet 145 000 lejt különít el a temesvári metrótanulmányra, ami a szocdemek szerint nyilvánvalóan kidobott pénz, de azt sem támogatják, hogy a város 500 000 lejt akar költeni térfigyelő kamerákra, amelyeket az illegális szemétlerakók közelében akarnak elhelyezni. A voksolás előtt egy ALDE-s tanácsos módosító javaslatokat terjesztett elő, amelyek egyes források felhasználását módosítanák, de a többség leszavazta a módosító javaslatokat.

A több mint kétórás vita nyomán megszavazott városi költségvetés teljes összege 1,4 milliárd lej (több mint 300 millió euró), a városházának alárendelt igazgatóságok költségvetésével együtt. Ebből mintegy 250 millió lej jutna beruházásokra, mint a Jiul utcai híd és a Solventul vasúti aluljáró megépítése, a műegyetemi sportcsarnok építési munkálatainak a befejezése, a Rózsapark nyári színpadának és a „halacskás” szökőkútnak a felújítása. A Művelődési Palota (az operának, illetve a román, a magyar és a német színháznak otthont adó régi színházépület) felújítására 5 millió lejt szánt a városháza, ami csak a költségek egy részét fedezi.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'