Hétfõ, 2018. augusztus 20., 20.21
Pénzügyi forradalom magyar szemszögből

Elhamarkodott döntés

Winkler Gyula. Önkormányzati és üzleti szempontból is aggasztó fejlemény
Winkler Gyula. Önkormányzati és üzleti szempontból is aggasztó fejlemény

Mélyrehatóan módosította a Tudose-kormány a pénzügyi törvénykönyvet. A hivatalos indoklás szerint mindez az életszínvonal növekedés céljából történt, a végeredmény azonban fölöttébb kétséges. Hogyan látják mindezt RMDSZ-berkekben? Winkler Gyula EP-képviselőt, a Hunyad megyei RMDSZ elnökét kérdeztük.

 

– Az RMDSZ gazdasági szakértőjeként hogyan értékeli a „pénzügyi forradalomként” említett minapi változásokat?

– Csak a saját nevemben nyilatkozok, az RMDSZ még nem alakította ki hivatalos álláspontját. Folyamatban van az elemzés, december elején összeül az RMDSZ gazdasági tanácsa, s ott megszületik a hivatalos álláspont. Kollégáimhoz hasonlóan én is inkább negatívnak tartom a módosításokat, szinte valamennyi RMDSZ-es politikus, aki nyilvánosan szólalt meg az ügyben így nyilatkozott.

– Nem csak az RMDSZ-es politikusok.

– Valóban, a kormány által elindított, roppant korlátolt párbeszéd szinte valamennyi résztvevője indokolatlannak, elhamarkodott döntésnek tekinti a pénzügyi törvénykönyv módosítást, legyen szó szakszervezetekről, államfőről, üzleti szféráról, vagy önkormányzatok vezetőiről. Ilyen mélyreható módosítások előtt széles körű, alaposabb társadalmi párbeszédre lett volna szükség.

– Mi aggasztja leginkább?

– Annélkül, hogy belemerülnénk a részletekbe, két hatást tartok aggasztónak. Egyrészt, hogy a személyi jövedelemadó 16%-ról 10%-ra való lefaragása nyomán jelentősen csökkennek az önkormányzatok bevételei, s a kieső jövedelem pótlására nincs írásba foglalt jogszabály. Csupán szóbeli ígéret a kormány részéről, hogy a kormány átutalásai pótolják a kieső jövedelmet. Szóbeli ígéretekre viszont nem lehet alapozni, önkormányzati költségvetést például nem lehet készíteni, ami jelentősen növeli a bizonytalanságot. Arról nem is beszélve, hogy Romániában a tapasztalat arra utal, hogy az állami pénzek elosztása az önkormányzatok politikai színezetétől is függ. Vagyis csökkennek a biztos, kiszámítható önkormányzati jövedelmek, növekszik a bizonytalanság és a kormány hatalma az önkormányzatokkal szemben, ami ellentétes a decentralizáció elvével. Ráadásul az üzleti szférában sem biztos, hogy pozitívak lesznek a hatások. A vállalatok elvégzik saját számításaikat, s azok alapján döntenek, nem a kormány által bemutatott, meglehetősen hiányos általános jellegű ábrák szerint. Szerintem elhamarkodott, megfontolatlan döntésről van szó.

– Köszönöm szépen.

– Én is köszönöm.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'