JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 17.29
Pénzügyi forradalom magyar szemszögből

Elhamarkodott döntés

Winkler Gyula. Önkormányzati és üzleti szempontból is aggasztó fejlemény
Winkler Gyula. Önkormányzati és üzleti szempontból is aggasztó fejlemény

Mélyrehatóan módosította a Tudose-kormány a pénzügyi törvénykönyvet. A hivatalos indoklás szerint mindez az életszínvonal növekedés céljából történt, a végeredmény azonban fölöttébb kétséges. Hogyan látják mindezt RMDSZ-berkekben? Winkler Gyula EP-képviselőt, a Hunyad megyei RMDSZ elnökét kérdeztük.

 

– Az RMDSZ gazdasági szakértőjeként hogyan értékeli a „pénzügyi forradalomként” említett minapi változásokat?

– Csak a saját nevemben nyilatkozok, az RMDSZ még nem alakította ki hivatalos álláspontját. Folyamatban van az elemzés, december elején összeül az RMDSZ gazdasági tanácsa, s ott megszületik a hivatalos álláspont. Kollégáimhoz hasonlóan én is inkább negatívnak tartom a módosításokat, szinte valamennyi RMDSZ-es politikus, aki nyilvánosan szólalt meg az ügyben így nyilatkozott.

– Nem csak az RMDSZ-es politikusok.

– Valóban, a kormány által elindított, roppant korlátolt párbeszéd szinte valamennyi résztvevője indokolatlannak, elhamarkodott döntésnek tekinti a pénzügyi törvénykönyv módosítást, legyen szó szakszervezetekről, államfőről, üzleti szféráról, vagy önkormányzatok vezetőiről. Ilyen mélyreható módosítások előtt széles körű, alaposabb társadalmi párbeszédre lett volna szükség.

– Mi aggasztja leginkább?

– Annélkül, hogy belemerülnénk a részletekbe, két hatást tartok aggasztónak. Egyrészt, hogy a személyi jövedelemadó 16%-ról 10%-ra való lefaragása nyomán jelentősen csökkennek az önkormányzatok bevételei, s a kieső jövedelem pótlására nincs írásba foglalt jogszabály. Csupán szóbeli ígéret a kormány részéről, hogy a kormány átutalásai pótolják a kieső jövedelmet. Szóbeli ígéretekre viszont nem lehet alapozni, önkormányzati költségvetést például nem lehet készíteni, ami jelentősen növeli a bizonytalanságot. Arról nem is beszélve, hogy Romániában a tapasztalat arra utal, hogy az állami pénzek elosztása az önkormányzatok politikai színezetétől is függ. Vagyis csökkennek a biztos, kiszámítható önkormányzati jövedelmek, növekszik a bizonytalanság és a kormány hatalma az önkormányzatokkal szemben, ami ellentétes a decentralizáció elvével. Ráadásul az üzleti szférában sem biztos, hogy pozitívak lesznek a hatások. A vállalatok elvégzik saját számításaikat, s azok alapján döntenek, nem a kormány által bemutatott, meglehetősen hiányos általános jellegű ábrák szerint. Szerintem elhamarkodott, megfontolatlan döntésről van szó.

– Köszönöm szépen.

– Én is köszönöm.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'