Fölszálott a páva

JelenHaz
Vasárnap, 2019. október 20., 02.16

Elhunyt Winterfeld Sándor

Winterfeld Sándor (jobbról) átveszi a Pro Cultura Timisiensis díjat  Fotó: Nyugati Jelen
Winterfeld Sándor (jobbról) átveszi a Pro Cultura Timisiensis díjat Fotó: Nyugati Jelen

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház mély megrendüléssel értesült arról, hogy Winterfeld Sándor nyugalmazott díszlettervező 2019. július 16-án, 86 éves korában Nagyszebenben elhunyt.
Winterfeld Sándor 1933-ban született Kolozsvárott, pályafutását díszletfestőként kezdte. 1954-ben művészeti középiskolába felvételizett, annak elvégzése után a bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Intézetben szerzett diplomát.
Harminc évig volt a temesvári magyar színház munkatársa, de dolgozott a Temesvári Nemzeti Színház és a temesvári Állami Német Színház produkcióiban is. A temesvári közönség előtt az 1960 decemberében bemutatott Lope de Vega A kertész kutyája című előadás díszletével mutatkozott be.
1961 és 1996 között – előbb főállású díszlettervezőként, majd közreműködőként – a Temesvári Állami Magyar Színház közel száz előadásának játékterét és látványvilágát álmodta meg és állította színpadra a gyakorlott mester kezének biztonságával. Életműve végigkíséri a temesvári magyar színház rendszerváltás előtti korszakának jó részét.

Játékterei a számos produkció ellenére a rendelkezésre álló lehetőségek kiaknázásával a folytonos megújulás és a funkcionalitás jegyében születtek. Csak néhány cím a kéznyomát viselő előadásokból: Kispolgárok (1962), Éjjeli menedékhely (1963), A revizor (1966), Sári bíró (1968), A gondnok (1969), Kutyavásár (1974), Tündérlaki lányok (1976), amelyekben együtt dolgozott a színház valamennyi neves alakjával: Taub Jánossal, Cseresnyés Gyulával, Sinka Károllyal. Nyugdíjba vonulása után a festészetnek szentelte mindennapjait. 2010-ben Pro Cultura Timisiensis „senior” díjjal jutalmazta a Temes megyei önkormányzat.
A Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház közössége osztozik a hozzátartozói gyászában.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'