Szerda, 2018. december 19., 17.27

Elismerő kitüntetés a három évtizedes hegymászásért

Elismerő kitüntetés a három évtizedes hegymászásért
Elismerő kitüntetés a három évtizedes hegymászásért

Harminc éve mássza a hegyet és tudja magáénak a kitűnő eredményeket, ennek elismeréseként szakmai kitüntetést kapott Török Zsolt a Romániai Alpinizmus Gáláján, melyet idén harmadik alkalommal szerveztek meg március első hétvégéjén.

A Román Alpinista Szövetségtől (Federația Română de Alpinism și Escaladă) kapott trófea az elmúlt harminc év hazai hegymászói tevékenységének/teljesítményének egyfajta elismerése, amint azt a felirat is jelzi: „Pentru împlinirea de 30 de ani de performanţă în alpinismul românesc”.

„Az elmúlt 30 év alatt nemcsak hegyet másztam, hanem nagyon sokat írtam, folyamatban van egy könyv megírása. Ugyanakkor iskolákban tartottam önkéntes alapon vetítésekkel egybekötött előadásokat – melyek a hegymászást népszerűsítik, és közelebb hozzák az átlagemberhez –, különböző eseményeket szerveztem, hegyi vezető voltam és vagyok.” – mondta el a Nyugati Jelennek Török Zsolt.

Az aradi hegymászó a profi hegymászás és az eredmények mellett közéleti szereplőként nevelő célzattal igyekszik hatással lenni az emberekre.

„Aktívan részt veszek a közösségi életben, hisz a hegymászás sokak számára érthetetlen. Szükség van arra, hogy ezt valaki megmagyarázza, megmutassa a hétköznapi embernek azokat a szépségeket, amik ott fent vannak, messze az emberek szemétől. Ezeket szeretnem közelebb hozni és megmutatni nekik. Ez az indíttatás, ami a dolgok mögött van. És szeretném, ha tudatosodna az emberekben, hogy a sport, a hegymászás az igenis kultúra. Az, aki sportol, az egy kulturált ember. A sport ad egy tartást, egy bizonyos életfilozófiát, megváltoztatja az emberek életét pozitív irányba. Mivel én eldöntöttem, hogy nem fogok elmenni az országból, itthon igyekszem tenni valamit azért, hogy jobban menjenek a dolgok. Amit teszek, az tulajdonképpen egyfajta befolyásolás.” – mondja a hegymászó, aki ősszel a Himalájába akar visszamenni, hogy befejezze a tavaly félbeszakított világpremiert, a Pumori csúcs megmászását.

És hogy mi lesz a következő harminc évben?

„Nagyjából ugyanaz. Csak egy kicsit öregesebben. Nem vagyok már tizenéves, meg huszonéves sem, de kicsi a valószínűsége annak, hogy most tengerész leszek” – feleli nevetve Török Zsolt.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'