JelenHaz
Péntek, 2019. február 22., 20.21
Határon túli magyar gyermekek támogatása

Éljenek a lehetőséggel!

Éljenek a lehetőséggel!
Éljenek a lehetőséggel!

Két fontos családtámogatási formát lehet igénybe venni január 1-jétől, melyet a magyar kormány nyújt Magyarország határain kívül élő magyarok számára: az anyasági támogatás és a fiatalok életkezdési támogatása (Babakötvény).

Az anyasági támogatás értelmében minden határon túl, 2017. június 30. után született magyar gyermek után egyszeri anyasági támogatás jár, melynek értéke 64 125 forint (ikrek esetében 85 500 forint).

Ezt a támogatást a vér szerinti anya igényelheti állampolgárságtól függetlenül (az egyik szülő mindenképp magyar állampolgár kell legyen), valamint örökbefogadó szülő vagy gyám. A kérelmet a gyermek születését követő hat hónapon belül lehet benyújtani postai úton a konzuli feladatot ellátó hivatásos magyar külképviseletekre, vagy benyújtható személyesen a konzuli fogadó napokon a Jelen Házban. A dokumentációhoz csatolni kell a gyermek magyar születési anyakönyvi kivonatának másolatát. Amennyiben a gyermek még nincs anyakönyvezve Magyarországon, az anyasági támogatási kérelem beadásával egy időben megindul a gyermek magyarországi anyakönyvezési eljárása is. A támogatásról a Magyar Államkincstár Központja dönt. A döntés meghozatalát követő nyolc napon belül folyósítja az összeget a megadott bankszámlára (a bankszámla nem szükséges, hogy az anyáé legyen, lehet apáé, közvetlen családtagé, vagy ismerősé is).

A fiatalok életkezdési támogatása 42 500 forint, ami az anyasági támogatással együtt igényelhető, és szintén a 2017. június 30. napja után született gyermekek esetében kérhető. A számlán elhelyezett összeget – egészen addig, amíg a gyermek betölti a 18. évet – a Magyar Államkincstár évente növeli az inflációval megegyező mértékű kamattámogatással. Az így felhalmozott megtakarításról a 18. életévét betöltött fiatal rendelkezhet.

Az életkezdési támogatás Start-számla nyitásával gyarapítható. A Start számlát a szülő Magyarországon személyesen nyithatja a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán. A számlára a szülő vagy más hozzátartozó további összegeket fizethet be, a befizetések után állami kamattámogatás jár, de évente nem több mint 6000 forint.

Start számla nyitható továbbá a 2017. július elseje előtt született gyermekek részére is, amire a szülő 25 000 forint értékű kezdő tőkét tehet be, ez a fent említett eljárás alapján szintén gyarapítható minimum három évig. Például, ha gyermeke részére 15. életéve betöltése előtt nyitja meg a számlát, gyermeke 18 éves korától rendelkezhet az összeggel, de ha 16 éves korában nyitja meg a számlát, a gyermek legkorábban 3 év múlva – 19 éves korában juthat hozzá az összeghez.

 

A jogosultak minden egyéb információért, felvilágosításért, segítségért forduljanak bizalommal az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének (0257-250-627) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács aradi irodájának (0257-211-116) munkatársaihoz.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'