JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 11.38

Elkezdődhet a Bega kanális takarítása

Titu Bojin, a Bánsági Vízügyek vezérigazgatója szerint a Bukarestben nehezen tudták lenyelni, hogy a Bega hajózhatóvá vá
Titu Bojin, a Bánsági Vízügyek vezérigazgatója szerint a Bukarestben nehezen tudták lenyelni, hogy a Bega hajózhatóvá vá

A Bega folyó és annak kanálisa 1958 óta csupán egy egész rövid szakaszon hajózható ám néhány éve a Bánsági Vízügyi Igazgatóság a helyi, valamint az országos elöljáróságokkal egy grandiózus projektet dolgoztak ki, amely megvalósítása esetén a Bega segítségével, Temesvárról indulva bárhova el lehetne jutni.

A munkálatok első stádiumában a kistopolyi, begaszentmihályi, magyarszentmártoni és kastélyi hidrotechnikai csomópontokat korszerűsítenék. A Temesvári Polgármesteri Hivatal által megrendelt megvalósíthatósági tanulmány már 2002 nyarán elkészült, ám azóta – főleg  a bukaresti bürokrácia miatt – nehézkesen haladt előre a projekt.

A szakértők méréseik során kiszámolták, hogy körülbelül 700 ezer köbméter felgyülemlett iszap eltávolítására lesz szükség, ugyanis a 43 kilométeres romániai szakaszon majd méteres a sár. Mindezek teljesítésére szükség lenne hat iszaptárolóra – a temesvárit a majdani körgyűrű mellett építenék meg. A munkálatok pénzforrását a Környezetvédelmi Minisztérium állja az állami költségvetésből, valamint az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától, a végrehajtó cég adatai szerint a projekt összértéke meghaladja a 62 millió lejt. Az építkezéseket májusban kezdik el, ám a teljes hajózhatóság kérdése csak akkor oldódhat meg, ha a kikötőket, csomópontokat és gátakat is teljes egészében korszerűsítik és nem utolsó sorban Szerbia 75 kilométerén is megteszi a navigációhoz szükséges lépéseket.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: laborc / Kedd, 2008. április 29., 15.40 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Én nem bánom ha a vízművektől a város túlsó végéig lehet hajókázni, az oké. Majd úgyis fognak a fejedre köpködni a hídakról, szóval lesz szórakozás a turisták és a városlakók számára is.
Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Vasárnap, 2008. április 27., 19.30 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Én már alig várom, hogy a Bega (Béga?) újra hajózható legyen. Nem üzleti okokból, hanem turisztikai, szabadidős okokból. Minden valamirevaló városnak, van egy tócsája, amin hajókázni lehet, s ez kellemes. Szóval az adómat nyugodtan haználhatják erre is :))
Hozzászólt: laborc / Szerda, 2008. április 23., 19.11 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

ja, es 62millio lej? csak? az csak 17millio euro. Ebbol iszaptarolokat, mederkotro gepek tobbeves munkajat, iszapszallitast, kikoto-epitest stb... Alljunk meg csak az iszapnal. Ebbol gondolom tobb millio kobmeter lesz = 1 kamionra nem szabad tobb mint 20 tonnat rakni, de ha megis akkor is lehet szamolni par szazezer fuvarutat a medertol az iszaptarolokig. Es mivel nem a vizmuvektol a korgyuruig kell menni, hanem akar 43 kilometerig. Szamoljunk akkor egy kozeparanyost (nagyon engedekeny vagyok), ami 21km. Ha a teljes rendelkezesre allo osszeg sem lesz eleg:
17.5millio euro szazere fuvarra azt jelenti, hogy 175EUR jut egy teherautonyi iszap elszallitasra. Es itt 40tonna megengedett ossztomeget szamoltam. Es nincs benne a fel es lerakas.
Osszegezve: talan az teljes koltsegvetes elegendo lenne az iszap-szallitasara. Ehhez csak az kell, hogy a Joisten felrakodja a kocsikra es megepitse a tarolokat. Es mukodtesse a mederkotro gepeket. Az epitkezes meg meg hol van?
Hozzászólt: Koppány / Szerda, 2008. április 23., 17.16 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ha nem tevedek, ez a tema tobbnyire kampanyidoszakban kerul teritekre...
Hozzászólt: laborc / Szerda, 2008. április 23., 14.54 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ez a "bárhova el lehet jutni" szvsz kissé túlzás. Másik kérdés meg, hogy megéri-e? Persze, hogy a hajózás a legolcsóbb logisztikai eszköz... ha Kínából vagy a tengerentúlról kell hozni sokezer konténert. De a Begán nem látom értelmét. Mit kellene szállítani? Gabonát Belgrád fele? Ahhoz kellenenének sílók a kikőtőkbe. Ez a vasútnak már megvan. És jókora zsilipekre lenne szükség a gátaknál, hogy a vontató hajók elférjenek rajta.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'