JelenHaz
Vasárnap, 2019. december 08., 15.01

Elkezdődhet a négysávos autópálya-felhajtó építése

A  megyeházán szerződést kötöttek a négysávos autópálya-felhajtó kivitelezőjével  (Pataki-fotó)
A megyeházán szerződést kötöttek a négysávos autópálya-felhajtó kivitelezőjével (Pataki-fotó)

A Temes Megyei Tanács 2019. július 22-én szerződést kötött a Temesvár–Újszentes–Temesgyarmat–A1-es autópálya közötti megyei útszakasz négysávosra bővítését megvalósító Tehnocer céggel. A négysávos autópálya-felhajtó átadásának határideje 30 hónap, a tervezési költség 960 ezer lej, a megvalósítás költsége 49,5 millió lej, amit a Regionális Operatív Program forrásaiból fedeznek.

A szerződéskötés alkalmából Călin Dobra megyei tanácselnök a sajtónak elmondta: a 691-es megyei út Temesvár és az A1-es autópálya közötti szakaszát kettőbe osztották. Elsőként a temesvári körgyűrűtől az autópályáig tartó, 6,6 km hosszú szakasz kiszélesítése valósul meg mintegy 20 millió lejes költséggel. Az Újszentesen keresztül vezető, mintegy 6 km hosszú második szakasz kiszélesítése 29,5 millió lejbe kerül és csak 2022-ben kezdhetik el a bővítését, mert addig nem költöztethetik el egy másik európai  uniós pályázat keretében kiépített trolibuszvonal felső vezetékeinek tartóoszlopait a jelenlegi helyükről.

A kivitelező céget képviselő Adrian Mănescu szerint az idei év végéig elkészülhetnek a kivitelezési tervek és jövő tavasszal hozzáfoghatnak az első 6,6 km hosszú megyei útszakasz kiszélesítéshez.A temesvári körgyűrű–A1-es autópálya közötti megyei utat a munkálatok idejére nem zárják le teljesen, de a közlekedés nehézkes lesz a 2020-as év folyamán, sávlezárásokkal, illetve rövid ideig teljes útlezárásokkal – mondta a Tehnocer cég képviselője. A kivitelező reményei szerint az első szakasz 2020 végéig, a második szakasz 2022 végéig készülhet el véglegesen.

Az autópályafelhajtók kérdése az A1-es autópálya Arad–Temesvár szakaszának 2011-ben történt átadásától foglalkoztatja a temesváriakat, amikor kiderült, hogy legkevesebb 18 kilométert kell megtenniük a város központjától az autópályáig. A helyzeten nem javított a Temesremete és Őszény között található autópálya-csomópont kiépítése sem, amely szintén kb. 20 kilométer távolságra van Temesvár központjától. Hamarosan elkezdődhet a Temesvár–Arad országutat az autópályával összekötő új autópálya-felhajtó építése is, amely eleve négysávosnak épül, de az A1-es autópálya elérhetősége ettől sem lesz lényegesen egyszerűbb. Călin Dobra szerint az A1-es autópálya útvonalát eleve a temesváriak számára előnytelenül határozták meg, a CNAIR szakembereinek a hibájából.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'