JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 04.22

Elkezdődött az érettségi

Ma reggel 9 órakor 40 vizsgáztató központban elkezdődött az érettségi. Arad megyében 2433 diákot vártak a ma és holnap zajló román szóbelire, ezekből 2411-en idei végzősök. Az első nap sehonnan sem jeleztek incidenseket és egyetlen diákot sem zártak ki a vizsgáról – áll az Aradi Tanfelügyelőség sajtótájékoztatójában.

 

Hunyad megyében a 37 végzős magyar diák közül 32-en iratkoztak be az érettségire: 5-en a matematika–informatika szakról, 11-en a természettudomány és a 16-on a turizmus szakról. Az érettségi hétfőn reggel román szóbelivel kezdődött, amelyen ezúttal is a diákok nyelvi ismereteit, kommunikációs készségét mérik fel, egy első látásra felolvasott szöveg értelmezése alapján. Hasonló tételre számíthatnak a diákok szerdán, illetve csütörtökön, amikor anyanyelvből szóbeliznek. Június 7 és 11 között a digitális kompetencia vizsga következik, június 12–13-án pedig az idegennyelv-vizsgával zárul a szóbelik sorozata. Utóbbi megmérettetésen külön felmérik az írás-, olvasás-, szövegértés és szóbeli kommunikációs készséget.

A Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai a szóbeli vizsgákat saját iskolájukban tehetik le, oktatóik mellett azonban valamennyi tantárgy esetében egy nagyenyedi pedagógus is részt vesz a vizsgáztatáson.  – Erre azért van szükség, mert első ízben érettségiznek iskolánkban természettudomány szakon végző diákok – magyarázta a tanintézmény titkárnője.

A turizmus szakon végzett diákok június 21-én szakérettségiznek. E vizsga sikeres letételével, szakmai oklevelet kapnak, mellyel a turisztikai szféra különböző ágazataiban helyezkedhetnek el.

A július elsején román nyelv és irodalom vizsgával kezdődő írásbelikre a dévai magyar diákok idén a Decebal Nemzeti Kollégiumban berendezett vizsgázatót központban kell jelentkezzenek.  A román,  az anyanyelv, a kötelező tantárgy és választott tantárgy írásbeli vizsgái július 4-én zárulnak. Az eredményeket július 8-án hozzák nyilvánosságra, ekkor lesz lehetőség a fellebbezésre is. A végső eredmények július 13-ra várhatók.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'