JelenHaz
Szombat, 2019. augusztus 17., 23.41
Testvérváros és kistérségi együttműködés

Előny a különbözőség

A magyarországi, illetve Zsil-völgyi polgármesterek, valamint Benedekfi Dávid lupényi és Sályi Géza keceli projektmenedz
A magyarországi, illetve Zsil-völgyi polgármesterek, valamint Benedekfi Dávid lupényi és Sályi Géza keceli projektmenedz

Szerdán szentesítették Lupényban, azaz a felette magasló Sztrázsán, a Zsil-völgyi település és a magyarországi Kecel közötti testvérvárosi kapcsolatot.

– Az együttműködési dokumentumot Cornel Resmeriţă lupényi polgármesterrel már aláírtuk Kecelen is, április 22-én, ünnepélyes testületi ülés keretében, a mostani, lupényi aláírással azonban megerősítést nyert az együttműködési szándék – fogalmazott Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere.

A Bács-Kiskun megyei tízezer fős településnek Lupény lett a második testvérvárosa. Kecelt 1734-ben telepítették újra, bár már a XII–XIII. században is lakott térség volt. Jelenleg mezőgazdaságból, elsősorban virág- és gyümölcstermesztésből, illetve borászatból él a lakosság. – Kétségtelen, hogy ez nagymértékben eltér a lupényi hagyományosan bányaiparra épülő élettől, de úgy gondolom, hogy épp e különböző gazdasági berendezkedésünk miatt fogjuk nagyszerűen kiegészíteni egymást. A turizmus terén pedig együtt kereshetjük a fejlődési lehetőségeket – fogalmazott Haszilló Ferenc polgármester. A kapcsolat fő lupényi támogatója, Benedekfi Dávid helyi RMDSZ-elnök szintén sok fantáziát lát ebben az együttműködésben.  – Számos területre kiterjeszthetjük ezt a kapcsolatot, de mindenekelőtt annak örülök, hogy sokévi próbálkozás után végre sikerült magyar testvérvárost szerezni Lupénynak, hogy az itteni magyar közösségnek is legyen alkalma megismerni Magyarországot, és az ottaniaknak is bemutathassuk Dél-Erdély szépségeit.

Benedekfi Dávid azonban nem csupán a testvérvárosi kapcsolat felett bábáskodik. A keceli önkormányzat ugyanis a Kikörösi Kistérség tagjaként felajánlotta: szövetkezzenek a Zsil völgyében is az önkormányzatok és alakítsanak ki partnerséget a két kistérség között. Az ötlet gyakorlati kivitelezését projekt-menedzserként szintén Benedekfi Dávid vállalta fel. Így sikerült tárgyaló-asztalhoz ültetni a hét derekán a Nyugati Zsil mentén fekvő négy település: Aninósza, Vulkán, Lupény és Urikány polgármestereit, akiknek Kecel polgármestere mellett ezúttal alkalmuk volt megismerkedni Domonyi László, kiskörösi polgármesterrel is, aki egyben a Kiskörös kistérségi társulásnak az elnöke. A megbeszélésen számos gyakorlati kérdés is felmerült, a magyarországi vendégek teljes körű segítséget, tanácsadást ajánlottak a négy Zsil-völgyi polgármesternek a Nyugati Zsil Kistérségi Társulás megalakítására.

Domonyi László a mikrorégiók közti együttműködés számos pozitív példájával biztatta a Zsil-völgyieket a szövetkezésre. Mint mondta, elsősorban az EU régiófejlesztési alapjainak lehívásában hasznos a társulás, de számos olyan gyakorlati kérdést is könnyebb együtt megoldani, mint az iskolafejlesztés, infrastruktúra, vagy akár a kóborkutya-gond. Ez utóbbi ötlet igencsak megragadta a tárgyalóasztalnál ülő román polgármesterek fantáziáját és felszólalásaikban többször is emlegették, hogy ebben valóban sürgős együttműködésre lenne szükség a négy önkormányzat részéről. Amúgy mindannyian pozitívan viszonyultak a kistérségi együttműködés ötletéhez és eldöntötték, hogy legkésőbb őszig hivatalos formát ölt a társulás. Domonyi László azonnal meghívást is intézett a négy polgármesterhez, szeptember elejére, a Kiskörösi szőlészeti fesztivál idejére, annak érdekében, hogy együttműködési szerződést írjanak alá az addigra már megalakulandó Zsil-völgyi kistérséggel. Sőt azt is leszögezték: az együttműködést diákok, fiatalok csereüdültetésével fogják kezdeni, hiszen ez az a terület, ami hosszú életet biztosíthat a közösségi kapcsolatoknak.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'