JelenHaz
Szombat, 2019. december 07., 20.41

Elővigyázatosságra intenek: vizsgáltassuk be a disznóhúst

Elővigyázatosságra intenek: vizsgáltassuk be a disznóhúst
Elővigyázatosságra intenek: vizsgáltassuk be a disznóhúst

A disznóvágások és a téli ünnepek közeledtével az Arad Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) figyelmezteti a lakosságot, hogy legyenek óvatosak a sertéshús vásárlásakor, de azt is tanácsolja, hogy vizsgáltassák be a vásárolt húst. Az óvintézkedés a trichinellózis elkerülése érdekében ajánlott.

Legfontosabb és kötelező teendő a Trichinella-vizsgálat, mely kivétel nélkül minden sertés esetében kötelező. Ez az egyetlen módja annak, hogy megállapítsák nem fertőzött-e az állat.

A Trichinella-vizsgálatot a megye összes állategészségügyi intézményében el lehet végeztetni, Aradon a kispiaci csarnokban és a nagypiacnál lévő állategészségügynél. A gazda kb. 150 g húsmintát, valamint az állat fülszámát (crotalie) kell magával vigye a vizsgálatra.

December elsejétől kezdve a hónap utolsó napjáig az Aradon és vidéken kijelölt helyeken hétfőtől szombatig 8–17, vasárnap 8–12 óra között vizsgálják a húst. Minden ilyen intézmény székhelyén ki lesz írva az állandó szolgálatot teljesítő személyzet elérhetősége, akik a nap bármely órájában fogadják a disznóvágásokkal kapcsolatos hívásokat.

A szakemberek azt ajánlják, hogy aki disznót vásárol, az nyilvántartott, vagyis fülszámmal rendelkező állatot vegyen, ugyanis ha kiderül, hogy fertőzött volt az állat, csak ilyen esetben tudnak kártérítést fizetni.

A trichinella-fertőzést, ami állatról emberre terjedő betegség, egy parányi fonalféreg okozza, ami az emberi szervezetbe a fertőzött hús vagy abból készült húskészítmény (kolbász, sonka stb.) elfogyasztásával kerül be.

A DSVSA vezetői felhívják a lakosság figyelmét a fokozott óvatosságra, és kérik, hogy a saját és környezetük egészsége érdekében csak engedélyezett helyekről vásároljanak disznóhúst.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'