Szombat, 2018. október 20., 07.10
XVIII. Végvári Falunapok

„Elsősorban a végváriakhoz és az elszármazottakhoz szól”

Lovas bandérium vezette a felvonulást
Lovas bandérium vezette a felvonulást

Az előző évek hagyományához híven, idén is háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték a végváriak a Falunapokat, amelyekre augusztus utolsó hétvégéjén került sor a Bánság egyik legnagyobb magyar közösségének otthont adó településen. A péntek esti sikeres koncertek az ifjúsághoz szóltak, akárcsak a szombat délután megszervezett favágóverseny és az erős emberek vetélkedője. Szombaton tartották meg a hagyományos bográcsfőző versenyt, a népszerű ünnepi felvonulást, az esti kulturális műsort, majd hajnalig tartó utcabál következett a végvári magyar közösség, az elszármazottak és a testvértelepülések képviselőinek a részvételével. A vasárnap esti műsor és utcabál Végvár román közösségének szórakoztatásáról szólt.

 

A háromnapos rendezvénysorozat péntek este a The Weekend Band és a Pseudonym együttesek szabadtéri koncertjével rajtolt. A The Weekend Band már harmadik alkalommal zenélt a végváriaknak, és igen népszerű a helyi fiatalok körében. Kellemes meglepetés volt ugyanakkor, hogy a Pseudonym együttes magyar számokkal is megörvendeztette a közönséget.

Népes szurkolócsapata volt a Roșu Róbert szervezte favágóversenynek, ahol idén négy, erős és bátor fiatalemberekből álló csapat mérkőzött meg egymással. Az első, kizáró jellegű próba során egy súlyos rönköt kellett a kecskére tenni, majd felszeletelni a versenyzőknek, utána egy kisbuszt is el kellett húzni kötéllel 15 méter távolságra! A versenyben maradt három csapatnak hosszában kellett elvágni láncfűrésszel az első próbából megmaradt rönköt, majd a csapattársnak baltával felnégyelni azt. A nem kis fizikai erőt és ügyességet igénylő verseny győztesei értékes ajándékokkal térhettek haza.

Nagy érdeklődés közepette zajlott le, Kiss Zsolt szervezésében, a hagyományos bográcsfőző verseny, amelyre 13 csapat nevezett be idén. Szombat délben gyújtottak be a bográcsok alatt a versenyzők, és a délutáni órákban már ínycsiklandó illatok terjengtek a községháza előtti árnyékos zöldövezet környékén. Horváth János, Berényi János, Fonáth Zoltán, Oláh József, Szőke Csaba a disznópörköltre esküsznek, hagyományos végvári módra. Székely Szilárd, Csáki Rudolf és a berényi Paraschiv Ion marha-, illetve borjúpörköltet főztek, akárcsak a dorozsmai Álmosdy Lászlóné, a tavalyelőtti verseny győztese, akinek idén az a megtisztelő feladat jutott, hogy a vendégeknek is vacsorát főzzön. Juletecan György és Giorcică Josif babgulyást főztek csülökkel, míg ifj. Pataki Árpád bográcsában nyúlpörkölt rotyogott. A Horvát Béla röszkei alpolgármester vezette zsűri végül Juletecan György csülkös babpörköltjét (1. díj), Álmosdy Lászlóné borjúpörköltjét (2. díj) és ifj. Pataki Árpád nyúlpörköltjét (3. díj) sorolta az első három helyre. A röszkei önkormányzat különdíját a tavalyi verseny győztese, Berényi János vehette át Horvát Béla alpolgármestertől.

A Végvári Falunapok egyik csúcspontja a hagyományos ünnepi felvonulás, amelyre a község apraja-nagyja összegyűl a község központjában. A felvonulókat lovas bandérium vezette, akik a magyar és a román zászlókat lobogtatva érkeztek a főtérre. A nyomukban masírozott a Pro Amicitia fúvószenekar, a röszkei és a végvári hagyományőrző csoportok népviseletbe öltözött fiataljai, majd a felvonulást a végvári futballcsapat és a Végvári Önkéntes Tűzoltótestület tagjai zárták, akik a rendelkezésükre álló régi tűzoltókocsit is elhozták a felvonulásra.

Az ünnepi felvonulás résztvevőit és a végvári közösséget Csáki Károly polgármester és Horváth Béla, Röszke testvértelepülés alpolgármestere köszöntötték. „Nagy szeretettel köszöntöm mindazokat, akik úgy gondolták, hogy idén velünk ünnepelnek. A Végvári Napok elsősorban a végváriakhoz és az innen elszármazottakhoz szól – mondta Csáki Károly polgármester –, falunapi programjainkkal nem tudjuk felvenni a versenyt a nálunk gazdagabb településekkel, de örvendünk annak, hogy az igazi végváriak mind itt vannak velünk, kijöttek a piactérre ebben a nagy melegben, és részt vesznek az ünnepi rendezvényeinken. Örülök annak, hogy sokan eljöttek az elszármazottak közül, és arra kérem a fiatalokat, hogy legközelebb azokat is hívják meg, akik csak telefonon, a közösségi oldalakon érdeklődnek a Falunapok iránt! Isten éltesse Végvárt és a végváriakat!”

Horváth Béla, Röszke magyarországi testvértelepülés polgármestere köszöntője során elmondta, hogy 18 év után immár hazajön Végvárra, és minden erejével azon van, hogy ez a kapcsolat tovább éljen. „Át szeretnénk adni a fiataloknak is ezt a kulturális és családi kapcsolatokra épülő szép hagyományt, hogy a két testvértelepülés között ez a jövőben is megmaradjon. Örülök annak is, hogy immár a sport területén is sikerül együttműködni Végvárral, még azt is megbocsátjuk, hogy a végvári focicsapat vendég létére legyőzte a mieinket” – modta Horváth Béla.

Păștean Erika, a végvári önkormányzat művelődési bizottságának az elnöke konferálta fel az ünnepi műsort, amely a Pro Amicitia fúvószenekar koncertjével és a röszkei, illetve a végvári néptánccsoportok színes műsorával folytatódott. A röszkei hagyományőrzők nyírségi és sárközi táncokat jártak, a végvári Csűrdöngölő és a Szederinda csoportok közös mezőségi és marossárpataki táncokat mutattak be, a legnépesebb végvári Recefice csoport pedig nagyecsedi szatmári tánccal örvendeztette meg a közönséget, nagy tapsot aratva. Meglepetésműsorral kedveskedett a végvári közönségnek a helyi modern tánccsoport, akik titokban készítették elő bemutatójukat.

Az esti közös vacsora és az utcabál során hajnalig együtt szórakoztak és újból közelebb kerültek egymáshoz végváriak és közelről-távolról erre az alkalomra hazatért elszármazottak, akik a szívük-lelkük mélyén örökké végváriak maradnak.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'