Szombat, 2018. december 15., 11.18

Emberközpontú tudományról, a Magyar Tudomány Ünnepén

Dr. Ferencz András előadása a klímaváltozásról  (Pataki fotók)
Dr. Ferencz András előadása a klímaváltozásról (Pataki fotók)

A klímaváltozás, a temesvári Arany János társaság, Temesvár felszabadítása, kétnyelvű gyerekek iskolai szocializációja, a Kálmán-szűrő alkalmazásai, az első hazai energiahatékony iskola vagy a szálerősítésű kompozit alapanyagok csodálatos tulajdonságai – ilyen izgalmas témákról hallgathattak meg előadásokat az Emberközpontú tudomány a Bánságban konferencia résztvevői. A Kolozsvári Akadémiai Bizottság – Bánsági Regionális Munkabizottsága szervezte tudományos konferenciára az épülő Új Ezredév Református Központban került sor november 17-én, pénteken a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, helyi magyar egyetemi oktatók, tudományos kutatók részvételével.

– A konferencia fő célja, hogy összehozzuk a temesvári magyarságnak azt a részét, amely a tudomány iránt érdeklődik – nyilatkozta a Nyugati Jelennek dr. Nagy-György Tamás építőmérnök, műegyetemi tanár, a KAB Bánsági Regionális Munkabizottságának az elnöke. – Számunkra is jó lehetőség a konferencia, hogy jobban megismerjük egymást és segítsünk a fiatalabb kollégáknak, akik most indulnak el a pályájukon. Minden évben vannak új arcok a konferenciánkon – kár, hogy ők eddig nem kapcsolódtak be a tevékenységeinkbe –, és még mindig vannak olyan kollégák, akiket próbálunk meggyőzni, hogy jöjjenek el előadást tartani.

– Hogyan áll össze egy ilyen konferencia tematikája és a tartalma?

– A Magyar Tudományos Akadémia meghatároz minden évre egy tematikát, azt leküldik még az év elején. A KAB Bánsági Regionális Munkabizottságának van évente 3-4 összejövetele, ahol ezt áttárgyaljuk, és mindenkit felkérünk, hogy aki ebben a témában vagy valamilyen érdekes dologról tudna tartani előadást, az jelentkezzen. Annak függvényében, hogy hány előadás van, próbálunk belőlük szelektálni.

– Hány magyar kutató, egyetemi tanár kapcsolódott be a KAB – BRM tevékenységeibe?

– 20-22-en vagyunk, akik rendszeresen látjuk egymást. Most is volt a konferencián három előadás, amelynek előadói újonnan kapcsolódtak be a munkába és vannak még olyan magyar doktoranduszaink, frissen végzett magyar doktorok, akik még soha nem vettek részt a konferenciánkon, bár óriási eredményeik vannak!

– Itt olyan érdekes előadások hangzottak el, amelyeket akár egy „laikus” is szívesen meghallgatott volna. Nem akarnak nyitni a nagyközönség felé?

– Ha volna igény Temesváron Mindentudás egyeteme típusú előadásokra,  miért ne, szívesen tartanánk tudománynépszerűsítő előadásokat is. Mi ezt a magyar iskolában meg szoktuk játszani, van a Mesterségem címere program, ahol mindenki bemutatja, hogy mivel foglalkozik, perszer rövidebb formában.

– Tanár úr, köszönöm a beszélgetést!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'