Kedd, 2019. február 19., 00.18

Emlékezés Michael Kleinra

Michael Klein új szobrának avatása a nevét viselő stadion előtt, a megemlékezésen elmaradhatatlan füstbombák között
Michael Klein új szobrának avatása a nevét viselő stadion előtt, a megemlékezésen elmaradhatatlan füstbombák között

Több ezer ember – fiatal és idős, férfi és nő – emlékezett pénteken Vajdahunyadon a helyi Corvinul focicsapat egykori kapitányára, Michael Kleinra. A kohászváros fociszurkolói minden év február másodikán, halála évfordulóján megemlékeznek a túl korán elhunyt klasszis focistáról, idén is a klub zászlaival vonultak az utcán. A pénteki megemlékezés nagyobb méretű volt, mint más években, mivel idén van halálának 25. évfordulója.

Az igazi megemlékezés a nevét viselő stadion bejáratánál volt, ahol egykori mellszobra helyén egy nagyobb szobrot avattak fel, mely a labdába rúgó Michael Kleint ábrázolja. A szoboravató ünnepségen számos egykori híres focista, az elhunyt egykori csapattársa vett részt. Ioan Andone, Romulus Gabor, Dorin Mateuţ, Rodion Cămătaru, Aurel Ţicleanu, Bogdan Stelea, Florin Prunea, Gică Popescu, Ionuţ Lupescu, Florin Răducioiu, Dănuţ Lupu, Ciprian Marica vagy Miodrag Belodedici így rótták le kegyeletüket egykori csapattársuk emléke előtt. Néhányan közülük rövid beszédben emlékeztek meg a pályán és a pályán kívül töltött időkre, a Corvinul és a román fociválogatott dicső idejéből.

Az erdélyi szász Michael Klein 1959. október 10-én született a Szeben megyei Omláson (németül Hamlesch, románul Anmaş). 1977 és 1988 között a Corvinul játékosa, illetve csapatkapitánya, 1988 és 1990 között a bukaresti Dinamo, 1990 és 1993 között pedig a németországi Bayer Uerdingen játékosa volt. 1981 és 1991 között 90-szer szerepelt Románia válogatottjában, mellyel részt vett az 1984-es Európa-, illetve az 1990-es világbajnokságon. 1993. február 2-án, 33 évesen hunyt el szívinfarktusban, edzés közben, németországi klubcsapatánál.

A vajdahunyadiak számára Klein a Corvinul legendás nyolcvanas éveit idézi fel, az egykori hírességeknek a válogatott mérkőzéseit. Maga Klein azonban élete utolsó éveiben volt a legboldogabb, de nem azért, mert beteljesült a vágya és Németországba profiskodhatott, hanem mert akkoriban született a kislánya, idézte fel emlékeit Ionuţ Lupescu. A sors kegyetlensége nyomán a 27 éves Dominique mégsem őriz saját emlékeket édesapjáról, külső források, mások – mindenekelőtt édesanyja – elmondásai alapján alakult ki benne édesapja képe, amint bevallotta a szoboravató ünnepségen. Melyen a család részéről nemcsak Michael Klein leánya, hanem felesége, Adriana és öccse, Martin is részt vett az ünnepségen.

Utóbbi nem biztos, hogy díjazta a szoboravatási ünnepséget, mivel ortodox szertartást is tartalmazott, noha Klein evangélikus német volt, örök álmát a református és unitárius magyarok, illetve evangélikus németek által közösen használt vajdahunyadi protestáns temetőben alussza. Ahová az egybegyűltek szintén virágokat helyeztek a stadion előtti szobor megkoszorúzása után. A megemlékezés délután öregfoci-meccsel zárult, amikor a nyolcvanas évek Corvinul játékosai a kilencvenes évek román válogatottja tagjaival mérkőztek meg.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'