JelenHaz
Péntek, 2019. február 22., 21.12

Építési engedélyek online

2018. február 01., 18.17
Csütörtök

Már közel három hónapja, hogy az aradi polgármesteri hivatal bevezette a polgárok által igényelt településrendezési bizonylatok (certificat de urbanism) és építési engedélyek (autorizaţii de construcţii) elektronikus (online) kibocsátását. Ami viszont most újdonságnak számít, hogy a dokumentum (beleértve a meghosszabbítási kérelem jóváhagyását) kiállításának pillanatában az igénylőt e-mailben értesítik. Tehát a kérelmezőnek ezután nem kell több felesleges utat megtennie a hivatalig, hogy megkérdezze, megvan-e az építési engedély. Amint az irat megvan, a hivatal online értesíti a polgárt, aki egy vonalkód leolvasásával azonosíthatja az engedélyt vagy a bizonylatot. Az új rendszert az önkormányzatok között az országban elsőként alkalmazza az aradi hivatal. A leolvasás egy okostelefon és a hozzá tartozó alkalmazás segítségével könnyen megoldható, mondják a polgármesteri hivatal vezetői.

Gheorghe Falcă aradi polgármester szerint Arad az első város, mely a hagyományos kézbesítési forma mellett online is állít ki építési engedélyeket. Romániában még Kolozsvár alkalmazza ezt a módszert, de csak a településrendezési bizonylatok esetében.

A polgármesteri hivatal a közeljövőben találkozót szervez az építész kamara számára, ahol bemutatják a bürokráciát és az ügyintézést jelentősen leegyszerűsítő új szolgáltatást.

A hivatal sajtóosztályától kapott információk szerint az új rendszer nagy népszerűségnek örvend, eddig összesen 393 építési engedélyt és 570 településrendezési bizonylatot bocsátottak ki online.

Cs. E.  


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'