Hétfõ, 2018. december 17., 18.36

Érdekli a kóbor kutyák helyzete? Menjen el a közvitára!

Érdekli a kóbor kutyák helyzete? Menjen el a közvitára!
Érdekli a kóbor kutyák helyzete? Menjen el a közvitára!

Terítékre került az aradi kóbor kutyák problémája, a polgármesteri hivatal egy új stratégiát kíván gyakorlatba ültetni az utcán csatangoló ebek helyzetének a megoldására. Az erre vonatkozó tanulmányt határozattervezetbe foglalták, az elképzelésekről március 7-én, szerdán 15 órai kezdettel tartanak közmeghallgatást az aradi Városháza Ferdinánd Termében. A város vezetői szerint a jogszabályok módosulása új stratégiák elfogadását teszik szükségessé a kóbor kutyák problémáját illetően, mindezt pedig az európai szabványoknak megfelelően. Az Arad területén csatangoló gazdátlan ebek begyűjtése jelenleg a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó Településgazdálkodási Vállalat (S.C. Gospodărirea Comunală Arad S.A.) feladata, szolgáltatási szerződés alapján. A vállalat üzemelteti a Bodrogului úton található, mintegy 2910 négyzetméteres telken elterülő kutyamenhelyet. A Településgazdálkodási Vállalat statisztikái szerint 2014-ben 2350 gazdátlan ebet azonosítottak Arad municípium területén, ezek közül 1459-et sikerült befogni, 321 ebet örökbe fogadtak. 2015-ben a szabadon kószáló állatok számát 2170-re becsülték, ebből 1032 állatot fogtak el a sintérek, majd 344-et adoptáltak. 2016-ban 1990 kóbor ebet számoltak össze, közülük 1048-at fogtak el és szállítottak a menhelyre, 337 kutya pedig családhoz került. Az elmúlt négy év átlagát véve, mintegy 350 kutya esetében alkalmazták az eutanáziát (végleges elaltatás).

Az utóbbi 4 évben a kóbor kutyákkal kapcsolatos szolgáltatásokra a város 2 001 665 lejt költött. Évente hozzávetőlegesen 1000 panaszt iktatnak a kóbor kutyákkal kapcsolatban, tavasszal és a melegebb hónapokban bizony gyakran látni falkákba verődő kóbor állatokat, ez pedig sok bosszúságot okoz a lakosoknak. Kutyaharapásokra is gyakran érkeznek bejelentések a melegebb időszakokban.

A szerdai közvitán bárki részt vehet, aki érintett a témában, vagy akit általában érdekel a tervezet, a dokumentum tanulmányozható a polgármesteri hivatal www.primariaarad.rohonlapján, de a nyomtatott változatot ki lehet kérni a Csanádi-palotában működő közönségszolgálati irodából is. Bővebb információ a 0257/281-850 (278 mellék) számon.

Cs. E.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'