Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szerda, 2019. november 13., 21.56
Hasznos tudnivalók a bérbe adott ingatlan adóiról

Érdemes elvégeztetni a periodikus felértékelést

Albert László, az Aradi Adóhivatal aligazgatója szívesen adott magyarázatot az ingatlanadók tekintetében
Albert László, az Aradi Adóhivatal aligazgatója szívesen adott magyarázatot az ingatlanadók tekintetében

Albert László közgazdásznál, az Aradi Adóhivatal aligazgatójánál egy olyan törvénymódosítás felől érdeklődtünk, amely folyó év március 30-án lép életbe és sok embert érinthet.

 

Melyik törvényről is van szó pontosan?

– Az új adótörvény a 227-esnek rendelkezése, amely 2015-ben lépett hatályba és kimondja: minden személy, aki Románia területén ingatlant birtokol, az évente köteles adót fizetni utána. Ugyanez a törvény mondja ki azt is, hogy az ingatlanokat rendeltetés szerint különböztetjük meg. Lakhatásra használt; gazdasági, kereskedelmi célból bérbe adott, illetve van egy vegyes rendeltetésű kategória is. Utóbbiak azok, amelyek a lakásként használt ingatlan egy részét a tulajdonos irodának használja. Tehát a tulajdonos azt is megteheti, hogy a saját tulajdonát képező lakásnak bizonyos négyzetméterét, mondjuk egy-két szobáját tervezésre, könyvelésre, egyéb hivatali munkára használja.

Tulajdonosok szempontjából két kategória ismeretes: a magánszemély birtokában, illetve a jogi személyek tulajdonában lévő ingatlanok. Magántulajdon esetében különösen a gazdasági tevékenységre használt ingatlanokra kívánok kitérni. Ezeknek az ingatlanoknak az esetében létezik egy 3, illetve 5 évenként történő felértékelés igénye, ami az adózási értéket határozza meg.

Milyen esetben 3, illetve 5 év a felértékelési időszak?

– Minden olyan tulajdonosnak, aki gazdasági tevékenységre adta bérbe az ingatlanját, érdemes letenni a jelzett felértékelést. Azért mondom, hogy érdemes, mert nem kötelező, de az ingatlan adójának a mértékét nagyban befolyásolja. Magánszemélyek tulajdonában lévő, gazdasági tevékenységre bérbe adott ingatlannak 5 évenként érdemes letenni a felértékelését. A jogi személyek tulajdonában lévő ingatlanok: termelési egységek, eladásra szánt ingatlanok esetében háromévente ildomos letenni a felértékelést. A letevési időszak vége évente március 31-e. Magánszemélyek esetében kiindulópontot jelent a tulajdonosváltás, vagyis amikor eladják vagy megvásárolják az ingatlant. Az adásvételi szerződésbe bele van írva az ingatlan piaci értéke, amiből kiindulva számítják az 5 évet. Jogi személyeknél a 3 éves időszak működik, minden év december 31-én nézik meg, hogy kinek járt le a 3 éves felértékelése. Ha lejárt, és március 31-ig elmulasztja a felértékelés elkészítését, az adott évben már megnövelt ingatlanadót számolnak neki, és csak a következő évtől térnek vissza a normális adókulcsra.

Azt hogyan számolják?

– Jogi személy esetében a normális szintről, vagyis 1,49-1,5-ös adókulcsról, ha elmulasztja letenni a felértékelést, az felmehet 7,5-ös adókulcsra is.

Ha magánszemély adja bérbe jogi személynek, akkor is 5 év a felmérési időszak?

– Természetesen, igen, mert mindig a tulajdonost veszik alapul.

Mi történik a magánszemélyek által lakhatásra bérbe adott ingatlanokkal?

– A periodikus felmérés kizárólag a gazdasági tevékenység céljából bérbe adott ingatlanokra vonatkozik. Azt viszont tudni kell: az adóhivatal nem küld felszólítást, mert nem kötelező, viszont érdemes a felértékelésnek az elvégzése. Akik a már említett gazdasági célra adják bérbe és nem végeztetik el idejében a felértékelést, arra ébrednek, hogy alaposan megnő az ingatlanadójuk. Ha viszont március végéig jelentkeznek a felértékeléssel, akkor a következő negyedévtől az adójuk visszaáll a szokványos szintre.

Köszönöm szépen a tájékoztatót!

– Szívesen, máskor is, ha szükséges…

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'