Fölszálott a páva

JelenHaz
Szombat, 2019. október 19., 05.35

Erdőtűz a Retyezátban

Hirtelen kerekedő szélvihar okozott tűzvészt e hétvégén a Retyezát hegységben, ahol közel egy hektárnyi erdő és legelő és 5000 négyzetméternyi kúszófenyő égett le.

Szombaton a késő esti órákban, e vidéken újdonságot jelentő forgószél kerekedett a rotundai menedékház közelében. A szél által kidöntött fák egyike ráesett egy villanyvezetékre, ami rövidzárlatot okozott, a kidőlt fa pedig lángra lobbant. A hegyi mentők és a malomvízi tűzoltó egység az erdészekkel, sőt turistákkal karöltve igyekeztek eloltani az egyre inkább elharapódzó tüzet. A két órát tartó oltás alatt azonban közel egy hektárnyi erdő leégett – közölte ma Ovidiu Bodean, a hegyimentők megyei parancsnoka. .

A tűzoltók már pár órával korábban is meg kellett birkózzanak egy közeli erdőtűzzel. Szombat délután ugyanis a Kis Retyezátban, a Iorgovan csúcs közvetlen közelében is lángra lobbant a növényzet. Ennek okát nem tudták megállapítani. A lángokat a Peleaga csúcsra igyekvő turisták látták meg és jelentették a tűzvészt a hegyi mentőknek. A tűzoltóknak itt is sikerült visszaszorítaniuk a lángokat, ám a növényzet 5000 négyzetméternyi területen leégett.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'