Szombat, 2018. június 23., 07.47
Örökségünk őrei ötödször

Értékelték, ha több nyelven kommunikáltak

A másodszor győztes tizedikes diákok immár a dévai Nagyboldogasszony ferences templom és kolostor őreiként is nagyszerű teljesítményt nyújtottak
A másodszor győztes tizedikes diákok immár a dévai Nagyboldogasszony ferences templom és kolostor őreiként is nagyszerű teljesítményt nyújtottak

Ötödik alkalommal szervezték meg szombaton az Örökségünk őrei mozgalom Hunyad megyei döntőjét a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban. Idén öt csapat vett részt a versenyben, a legkisebbek hetedikesek, a legnagyobbak tizenegyedikesek voltak.

A vetélkedőn a diákcsapatok egy-egy műemléket „fogadtak örökbe” és az elmúlt időszakban bizonyítaniuk kellett, hogy melyik tudja jobban, kreatívabban megismertetni, népszerűsíteni a választott műemléket.

Jó hangulatban mérkőztek meg egymással, noha a bemutatók valamivel szerényebbek voltak, mint az előző években. Az örökbe fogadott műemlékek népszerűsítésében végzett munkájuk azonban dicséretre méltó.

Kocsis Attila iskolaigazgató, a vetélkedő döntőjének házigazdájaként ismertette az elbírálási kritériumokat: a diákok mennyire ismerik a választott műemlék történetét, sikerült-e valami újdonságot, eddig nem ismert részletet, információt felkutatni az épület múltjából. A szombaton bemutatott előadás színvonala mellett azt is figyelte a zsűri, hogy mennyire összeforrott a csapat.

A VII. A osztály a Marosnémeti Gyulai-kastélyt fogadta örökbe, a IX. matematika–informatika–turisztika osztály a tordosi református templomot, a X. matematika–informatika és társadalomtudomány osztály a dévai Nagyboldogasszony ferences templomot és kolostort, a XI. turisztika osztály Déva várát, a XI. matematika–informatika osztály pedig a dévai református templomot.

Valamennyien ötletesen, fiatalos lendülettel és lelkesedéssel mutatták be az örökbe fogadott műemléket, annak történetét, a hozzájuk fűző érdekességeket és különösképpen az év folyamán végzett munkájukat. Igaz, a tapasztalat sem hiányzott, a legkisebbek kivételével „öreg harcosok” mérkőztek meg egymással, hiszen az előző években is részt vettek a versenyben. Sőt, a mai kilencedikesek és tizedikesek már meg is nyerték korábban a vetélkedőt. Utóbbiaknak sikerült a duplázás is, az első díjat ugyanis csapatuk nyerte el – idén a Nagyboldogasszony ferences templomot és kolostort fogadták örökbe. 2015-ben a szászvárosi református vártemplom oltalmazójaként nyertek. Ők Winkler Gyula EP-képviselő meghívására idén ismét brüsszeli látogatásra mennek, az Örökségünk őrei Kolozs és Brassó megyei győzteseivel együtt. A második díjat a tavalyi győztes, a tordosi református templom csapata kapta, ők az RMDSZ által szervezett Örökségünk őrei erdélyi táborba nyertek meghívást. Harmadikként végzett a dévai református templom csapata, amelynek tagjai hétvégi táborban vehetnek részt a Hunyad Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság vezetője jóvoltából.

Öt nagyon ügyes csapat mérkőzött meg, a nyertesek kiemelten jól vigyáztak az általuk választott műemlékre, de a zsűri azt is értékelte, ha több nyelven kommunikáltak, és bevonták a közösséget is a tevékenységbe, értékelte a történteket Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős alelnöke, a zsűri elnöke. Nagyszerű teljesítmény a szórványság diákjai részéről, a Déván immár ötödik alkalommal megszervezett vetélkedő erdélyi mozgalommá nőtte ki magát, jegyezte meg büszkén Winkler Gyula EP-képviselő.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'