JelenHaz
Szerda, 2019. november 20., 11.27

Értékes ajándékot kaptunk

Értékes ajándékot kaptunk
Értékes ajándékot kaptunk

AZ EMKE borosjenői fiókszervezete meghívására Regéczy Szabina Perle költő, az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör elnöke tartott nagyon érdekes és tartalmas előadást, a szórványok-szórványában élő magyarságnak. A találkozó szervezője üdvözölte a meghívott költőt, ismertette életútját, irodalmi alkotói és szervezői munkásságát a hallgatósággal. Miután Surtea Lucia és Murvai Gizella a költő költeményeiből szavalt, Regéczy Szabina Perle részletes ismertetőt tartott irodalmi munkásságáról, kötetei megjelenésének történetéről, minden verseskötetéből és fordításaiból is – nagy örömünkre – elszavalt egy-két verset. Érezhettük, hogy versei, vagy inkább szonettjei közvetlenek, tartalmilag is emberiek, nem tartalmaznak hivalkodó rímeket, a forma nem keresett, hanem lágyan simuló, természetes foglalata a mondanivalónak. A szavalatokat hallgatva tapasztalhattuk, hogy a költő lírájában sokszor felhangzik a bánat szelíd zsongása, de mindig az élet igenlésével találkozunk. Műveiben fellelhetők az önmagával és a társadalom adta problémákkal való vívódás, de érezzük a derűs bizakodást, a lobogó életörömöt, a tiszta humánumot. Prózai írásai, valamint édesanyja, Regéczy Éva írónő novelláinak ismertetése is nagy érdeklődést váltott ki.

A szeretetvendégség alkalmával, kötetlen beszélgetések során, a hallgatóság kérdéseire válaszolva, a költő beavatta a közönséget a versfordítás „műhelytitkaiba”, megtudtuk, hogyan lesz a nyersfordításból mindnyájunk által élvezhető költemény.

Köszönjük Regéczy Szabina Perle költőnek a tartalmas, szép és kellemes találkozót, azt, hogy ebben a rohanó világban elvezetett bennünket a poézis világába.

 

Dr. Vajda Sándor


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'