Vasárnap, 2018. december 16., 13.15
Oancea 100 napos mérlege

Esélyek és kihívások

Florin Oancea dévai polgármester. Hivatali első 100 napja nem volt kimondottan mézeshét
Florin Oancea dévai polgármester. Hivatali első 100 napja nem volt kimondottan mézeshét

Déva jelentős fejlődési potenciállal rendelkezik, nyilatkozta Florin Oancea polgármester mandátuma 100 napjának mérlegelésénél. A PNL-s politikust 2017 november 29-én iktatták be hivatalosan a polgármesteri tisztségbe. Azóta száz nap telt el, s ezen időszak alatt 8 befektető kereste fel potenciális beruházás céljából. Még nem konkrétum, csupán puhatolóztak, Déván is, más településeken is. Valamennyien külföldiek, s a potenciális összbefektetés értéke meghaladhatja a 100 millió eurót. Nyilván, nem mindegyik fog Déván befektetni, de azt szeretnék, hogy minél többet ide csalogassanak, szögezte le Oancea.

Száznapos városvezetői tevékenysége elsősorban a helyi adminisztráció szanálását célozta, nevezetesen a túlméretezett és túl költséges közigazgatási gépezet személyzeti karcsúsítását és hatékonyság-növelését. Számos önkormányzatnak alárendelt intézmény közpénzfaló, ahelyett, hogy jövedelmet hoznának a városkasszának. Mint például az Aqualand vízipark és élményfürdő, amely 3,3 millió lejes veszteséget „termelt”. Ott is elkerülhetetlen az átszervezés, jelenlegi formájában fenntarthatatlan, arról nem is beszélve, hogy lassan javítások, korszerűsítés és fejlesztés is szükséges lesz. A városi személyszállításnál is súlyos gondok voltak, ott sikerült ideiglenes megoldást találni, korszerű, EU-s színvonalú hatékony közszállítás kialakítása azonban 4-5 évet vesz igénybe, az önkormányzat 18 millió eurós EU-s pályázatot készít e célra.

Jelenleg Déván egyetlen EU-s finanszírozású projekt sincs folyamatba, csupán 21 olyan kisebb projekt, melyet vagy saját, vagy állami forrásokból finanszíroznak. További 28 hasonló fejlesztést hamarosan beindítanak, az év második felében pedig még 21-t terveznek. Új projektet azonban csak akkor indítanak el, amikor megfelelő anyagi háttérrel rendelkeznek, Oancea ugyanis szakítani szándékszik a korábbi gyakorlattal, hogy a városvezetés több projektet indít, de finanszírozás hiányában befejezésük jócskán elhúzódik, a befejezetlen építőtelepek pedig csak keserítik a város életét.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'