JelenHaz
Szombat, 2019. augusztus 17., 18.40

EU-alapokkal fejlesztik Erdélyt az önkormányzataink

EU-alapokkal fejlesztik Erdélyt az önkormányzataink
EU-alapokkal fejlesztik Erdélyt az önkormányzataink

Az EU gazdasági felhajtó ereje a mi közösségeink fejlődését, gyarapodását is szolgálta. Erdély-szerte épültek, szépültek településeink, utakat, vízhálózatokat építettek ki, elkezdődött a hulladékgazdálkodás rendezése, iskolákat, kórházakat, templomokat, fontos műemlékeket újítottak fel uniós pályázatokból. Egy évtized alatt önkormányzataink felismerték az európai projektek szükségszerűségét, hogy saját költségvetésből hosszú évek alatt sem tudnák kigazdálkodni a modernizációhoz szükséges forrásokat, fejtette ki Winkler Gyula EP-képviselő, hozzátéve, hogy egyre sikeresebben, egyre nagyobb tapasztalattal pályáznak, hívnak le európai pénzeket, amelyeket a helyi közösség javára fordítanak.

Az erdélyi közberuházások jó részét az EU Kohéziós Alapjából finanszírozták, most viszont kérdésessé válnak a finanszírozások. Az EU új hétéves költségvetését csak az év végén fogják véglegesíteni. A májusi EP-választások tétje minden eddiginél nagyobb, hiszen ekkor dől el, hogy azok kerülnek-e többségbe az európai törvényhozásban, akik a finanszírozásokat csökkentenék, vagy azok, akik a fejlesztések folytatását támogatják. Az erdélyi magyar közösség érdeke a fejlesztések folytatása, a Kohéziós Alap finanszírozásának megtartása és növelése.

Az EPP Képviselőcsoport 28 EU-tagállamban megválasztott 218 tagjával az Európai Parlament legnépesebb frakciója. Az Európai Néppárt az első európai pártcsalád, 1976-ban alakították azok az európai pártok, amelyek az emberi méltóság, a szabadság, az emberi jogok, a jogállamiság, a szolidaritás és a szubszidiaritás Európájában hisznek. Az RMDSZ már a kilencvenes évek elejétől az EPP tagja, a Szövetség EP-képviselői pedig 2007-től az EPP Képviselőcsoportban dolgoznak. Az RMDSZ Nőszervezete az EPP Women tagszervezete, a MIÉRT pedig az EPP ifjúsági szervezetének, a YEPP-nek az aktív tagja. Az RMDSZ részt vesz az EPP gazdasági társult szervezete, az SME Europe munkájában.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'