JelenHaz
Hétfõ, 2019. június 17., 11.39

EU-s finanszírozás a szászvárosi várnak

Sorin Maxim, Mircea Bobora és Ovidiu Bălan a finanszírozási szerződés aláírásánál
Sorin Maxim, Mircea Bobora és Ovidiu Bălan a finanszírozási szerződés aláírásánál

Több mint 20 millió lejt nyert el EU-s pályázaton Szászváros önkormányzata a város középkori várának helyreállítása és turisztikai értékesítése végett.

A finanszírozási szerződést szerdán írta alá a dévai vármegyeházán Mircea Bobora megyei tanácselnök jelenlétében Ovidiu Bălan szászvárosi polgármester és Sorin Maxim, a regionális fejlesztési iroda igazgatója. Szászváros önkormányzata már korábban is próbálkozott hasonló pályázattal, de azt hiányos dokumentáció miatt utasították el. Most viszont a város 20,85 millió lejt nyert el vissza nem térítendő jelleggel az EU-s forrásokból. A projektben a magyar református és a német evangélikus egyház a szászvárosi önkormányzat partnerei, a várban ugyanis egymás mellett áll a két nemzeti kisebbség protestáns templomai.

A vár renoválását és turisztikai értékesítését célzó projektben elsősorban a várfal, illetve a hajdani bástyák megerősítése, visszaépítése, valamint megfelelő megvilágítása szerepel. Azon kívül a várfal külső és belső környezetét kívánják rendbe hozni, a várkertet parkosítani, sétányokkal, padokkal, információs pontokkal ellátni.

A 12. századi romokra épült szászvárosi várfal, illetve az ezen belül elhelyezkedő református és evangélikus templomok mai napig a két protestáns egyház tulajdonában vannak. A projekt azonban nem érinti a várudvarban elhelyezkedő templomokat. A két protestáns templom turisztikai értékesítése viszont szerves része az önkormányzat által benyújtott uniós pályázatnak. A partnerségi szerződés értelmében, miután az önkormányzat renoválja a várat, a két egyház megnyitja a templomokat a turistáknak. A 44 hónaposra tervezett korszerűsítési projekt célja ugyanis az, hogy évente 10 000 turista látogassa meg a várat.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'