Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szerda, 2019. november 13., 16.55

EU-s projekt Déva központjának felújítására

Sorin Maxim és Florin Oancea a finanszírozási szerződés megkötésénél
Sorin Maxim és Florin Oancea a finanszírozási szerződés megkötésénél

Közel 4,6 millió eurós beruházással korszerűsítik Déva központját. A finanszírozási szerződést hétfőn írta alá Florin Oancea polgármester és Sorin Maxim, a nyugati regionális fejlesztési iroda vezetője utóbbinak a temesvári székhelyén.

A dévai önkormányzat januárban adta le a pályázatot, melynek célja a régi posta és a művelődési központ (kultúrház) közötti főút teljes korszerűsítése, akárcsak a folytatásának számító, a városháza és a vármegyeháza közötti sétálóutca, illetve a városháza előtti tér korszerűsítése. A projekt lényegesen megváltoztatja a városközpont arculatát, a személygépkocsik forgalmát jelentősen visszaszorítják a régi posta és a kultúrház közötti részen, illetve teljesen kizárják a másik szakaszról. A jelenlegi parkolókat is megszüntetik, az autók számára a régi posta mögötti téren 200 férőhelyes parkoló létesítését tervezik. A főúton viszont kibővítik a zöldövezetet és a gyalogos részleget, a városháza és a vármegyeháza közötti részen pedig csak sétálóutca és zöldövezet lesz. Sőt, a városháza és a színház mögötti, meglehetősen nagy kiterjedésű területet is hasznosítani szándékoznak. Jelenleg annak kis részén fizetéses parkoló üzemel, amelyet bővíteni szándékoznak, illetve idegenforgalmi részleget szándékoznak kialakítani, éttermek, kávézók és szórakozóhelyek kialakítása révén.

A nagyméretű korszerűsítés 21,88 millió lejbe (majdnem 4,6 millió euró) kerül, amelyből az EU 20,13 millió lejt (4,23 milliót) biztosít vissza nem térítendő jelleggel, miközben a dévai önkormányzat önrészesedése 1,74 millió lejt tesz ki. A hétfőn megkötött szerződés értelmében a munkálatokat legkésőbb 2022 júniusáig el kell végezni.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'