Vasárnap, 2018. december 16., 13.19

EU-s vizsgálat a Hunyad megyei energetikai konszernnél

A CEH székhelye Petrozsényban. Súlyos gazdasági helyzetének rezgései Brüsszelig értek
A CEH székhelye Petrozsényban. Súlyos gazdasági helyzetének rezgései Brüsszelig értek

Részletes vizsgálatot indított el hétfőn az Európai Bizottság a Hunyad megyei energetikai konszernnek (CEH) nyújtott állami támogatás ügyében. 2015-ben a román állam 37,7 millió eurós (167 millió lej) segélyt nyújtott a csőd szélén lévő energetikai óriásnak a teljes összeomlás elkerülése céljából. Akkor az Európai Biztosság jóváhagyta az állami segélyt, most annak feltételei betartását veszik szemügyre.

Az EU-s szabályok szerint állami segélyt csakis rendkívüli esetben lehet folyósítani, azzal a feltétellel, hogy a segély mélyreható vállalati átszervezéssel párosul, a veszteségek kiküszöbölésére. Az állami támogatás mellett az érintett vállalatnak saját forrásaiból is hozzá kell járulnia az átszervezéshez, a támogatás egy részét pedig törleszteni kell. A CEH például 6 millió eurót kellett volna hogy törlesszen a román államnak a 37,7 milliós segélyből. Csakhogy 2016 elején a CEH fizetésképtelenné vált, amit a bíróság ideiglenesen felfüggesztett, a per folyamatban van.

Az Európai Bizottság a törlesztési kötelesség, illetve az átszervezés betartását vizsgálja. Amennyiben a feltételek nem teljesültek, akkor más vállalatokkal szembeni illegális piaci előnynek számít az állami támogatás, ami EU-s szinten tilos.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'