JelenHaz
Csütörtök, 2019. március 21., 11.38

Európa legnagyobb kőszobra, a Kazán-szorosban

A Business Insider internetes újság a világ leglátványosabb 16 óriás szobra közé választotta a Kazán-szorosban található 55 méter magas Decebal domoborművet. Az Európa legnagyobb kőszobraként számon tartott Decebal-szobor 1994–2004 között készült Iosif Constantin Drăgan román származású olasz milliárdos megrendelésére.

A Decebal dák király arcát ábrázoló dombormű a Duna partján, a Dunatölgyes és Dunaorbágy közötti szakaszon található, és közvetlenül a kősziklába vésték. Az 55 m magas és 25 m széles óriás domborművet 12 szobrász-alpinista készítette el 10 év alatt, rendkívül nehéz körülmények között dolgozva. A szikla csak vízi úton közelíthető meg, a Florin Cotarcea vezetésével dolgozó szobrászoknak a magassággal, a hőséggel és a viperákkal is meg kellett küzdeniük az évtizedes munka során. A szobron dolgozó alpinisták egy csoportjával munka közben leszakadt az állvány, de szerencsére egyikük sem szenvedett súlyos sérüléseket. Egy másik szobrászt a sziklában rejtőző vipera marta meg, de rögtön megkapta az ellenszert, így sikerült az életét megmenteni. A Decebal-dombormű megvalósítása több mint 1 millió dollárjába került a megrendelőnek. Összehasonlításképpen, az amerikai elnököket ábrázoló Mount Rushmore National Memorial óriás domborművei 14 év alatt készültek el és több mint 300 szobrász alpinista dolgozott az elkészítésükön.

Nemrég a The World Geography internetes portál a világ legszebb különleges vízesésének választotta a szintén Krassó-Szörény megyei Bigăr vízesést, amelynek azóta alaposan fellendült a turistaforgalma. A nem túl magas, de rendkívül látványos vízesés pontosan a 45. szélességi körön található.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'