MOL Winter EVO
Szombat, 2019. január 19., 10.36

Európában is követendő példa az Örökségünk őrei kezdeményezés

Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodája
Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodája

„Az eddigi legnépesebb küldöttséggel jelentkezik az Örökségünk őrei mozgalom itt, az Európai Parlamentben. Ötven diák és kísérő tanáraik Brassóból, Déváról és Kolozsvárról érkeztek, ezúttal nemcsak arra kapnak lehetőséget, hogy meglátogassák a parlamentet, megismerjék az itt zajló munkát, hanem arra is, hogy bemutassák saját tevékenységüket, hozzájárulva az Örökségünk őrei kezdeményezés európai szintű népszerűsítéséhez” – indította kedden délután Winkler Gyula EP-képviselő házigazdaként azt az Európai Parlamentben megszervezett kerekasztal-beszélgetést, amelyen az erdélyi örökségvédelmi programot mutatták be. A Navracsics Tibor EU-biztos védnöksége alatt zajló eseményen az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket kezdeményezést, mint európai jó gyakorlatot ismertették. 

„A 2018 – Kulturális Örökség Európai Évét olyan kezdeményezésekre akarjuk építeni, amelyek a helyi közösségekben alakulnak ki. Az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket erdélyi mozgalom kiválóan példázza szándékunkat, a helyi kezdeményezések előtérbe helyezését” – fogalmazott Isola Anna Georgina, Navracsics Tibor kabinetjének munkatársa, aki az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos üzenetét tolmácsolta, ugyanakkor vázolta a kulturális örökség európai éve programot.

„1500 fiatal munkájának köszönhető az, hogy az Örökségünk őrei ma itt, az Európai Parlamentben bemutatkozhat. Ők azok, akik az épített örökséget kortársunkká tették, megismertették, megszerettették velünk. Vigyáznak rá, használják és továbbadják a következő generációnak, tehát igazi őrei épített örökségünknek” – emelte ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, aki a kezdeményezés ötletgazdájaként ismertette a programot, és bemutatta a három nyelven megjelenő Örökségünk őrei kiadványt.

Bocskor Andrea kárpátaljai EP-képviselő (FIDESZ), a CULT Bizottság alelnöke előadásában a kisebbségi kultúrák esélyeiről beszélt a 2018 – Kulturális Örökség Európai Évének kontextusában, méltatva az Örökségünk őrei kezdeményezést. Kiemelte, hogy a kárpátaljai magyar közösségek számára is követendő példa, éppen ezért szorgalmazni fogja, hogy honosítsák meg ott is a fiatalok bevonására épülő örökségvédelmi programot.

Az eseményen részt vett Vincze Loránt, a FUEN elnöke, aki bemutatta a kisebbségi ernyőszervezetet, és felhívta a figyelmet, hogy az európai kisebbségek körében is érdemes népszerűsíteni a programot, ugyanakkor a résztvevőknek beszélt a Minority Safe-Pack kezdeményezésről is.

Mint ismert, Winkler Gyula EP-képviselő meghívására ötödik alkalommal érkeznek brüsszeli tanulmányi látogatásra az Örökségünk őrei vetélkedő nyertesei. A Brassói Áprily Lajos Főgimnázium csapata a patinás iskola főépületének, a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum csapata a dévai Nagyboldogasszony ferences templomnak és kolostornak, a Kolozsvári Református Kollégium csapata a kincses városban található Purjesz–Óváry-háznak a népszerűsítését, védelmét vállalta fel. A diákok kreatív, lendületes örökségvédelmi elképzeléseiket az Európai Parlamentben angol nyelven mutatták be. A keddi kerekasztal beszélgetés tartalmas, kötetlen beszélgetéssel zárult.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'